Sehol Európában nem drágult annyit a kenyér, mint itthon

Az egy évvel ezelőtti árakhoz képest idén augusztusban 66 százalékkal került többe a kenyér itthon. Ennél nagyobb drágulást egyetlen európai országban sem lehetett kimutatni.

Európában 2022 augusztusában átlagosan 18 százalékkal kellett többet adni a kenyérért, mint 2021 augusztusában – írja a Népszava az Eurostat közlésére hivatkozva. A lap kiemeli: a legnagyobb drágulást – 66 százalékot – Magyarországon mutatták ki. Utánunk jön Litvánia 33, valamint Észtország és Szlovákia 32 százalékkal. A legkevésbé Franciaországban (8 százalék), valamint Hollandiában és Luxemburgban (10 százalék) érezhető a drágulás.

áremelkedés, drágulás, kenyér
Brutálisan megdrágult itthon a kenyér. A fotó illusztráció, forrás: getty Images

Az Eurostat szerint a kenyér árának emelkedése elsősorban Oroszország ukrajnai inváziója miatt alakult így. A háború ugyanis jelentősen megzavarta a globális piacokat, mivel a két ország a gabona, búza vagy éppen kukorica jelentős exportőrének számított.

A Népszava megjegyzi továbbá, hogy a magyar árak alakulásában az is közrejátszik, hogy a kormány gyakorlatilag letett az infláció kordában tartásáról, és kommunikációjában igyekszik mindent rátolni a szankciókra, valamint a háborúra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: