Gyógyítóan hat a nassolás

Sokan gyógyítják magukat azzal, hogy stresszhelyzetben cukros és zsíros vigasztaló finomságokat esznek. Hosszú távon ez a szokás tompítja a szervezet stresszválaszát, amit a kortizol hormon szabályoz - állítják a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói.

A vizsgálat 59 változókor előtt álló nő részvételével készült, mely kimutatta, hogy a legtöbb stressznek kitett nőknek több hasi zsírjuk és alacsonyabb napi kortizol kiválasztásuk volt, valamint kevesebb hormont választott ki a szervezetük stressz hatására. Elissa Epel pszichológus munkatársaival kimutatta, hogy a vigasztaló ételek fogyasztása kétélű kard: nem csak a letompult stresszválasz-mechanizmushoz vezet, hanem nagyobb mennyiségű hasi zsír kialakulását is okozza.

Egy korábbi kutatásból az derült ki, hogy a patkányokban összefügg a stressz, a kortizol kiválasztása és a hasi zsír felgyülemlése. A krónikusan stresszes patkányok több kortizolt választanak ki, és jobban kívánják a zsíros, cukros ételeket. Egyre kövérebbé válnak, és a zsír hasi zsír formájában koncentrálódik. A zsír lerakódása után azonban a patkányok kortizolkiválasztása az akut stressz hatására tompul, és napi glükokortikoid kiválasztásuk is lecsökken. A kortizol kiválasztást szabályozó hipotalamusz-agyalapi mirigy-mellékvese (HPA) tengely deaktiválódik. A patkányok önmagukat gyógyítják: stressz-evésük tompítja a HPA aktivitását.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A Psychoneuroendocrinology szaklapban megjelent kutatásban az egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy ugyanez történik-e az emberekben is. Az eredmények azt mutatták, hogy a leginkább stresszes nők számoltak be a nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy többet esznek érzelmi zaklatottság hatására. Ezek a stresszes nők jelentősen több hasi zsírral is rendelkeztek azokhoz képest, akik nem tapasztaltak ilyen nagymértékű krónikus stresszt. A legmagasabb krónikus stressz-szinttel rendelkező nők esetében a több hasi zsír alacsonyabb napi kortizol kiválasztással állt összefüggésben, valamint alacsonyabb hormonkiválasztással akut stresszre reagálva. A kísérlet első alkalommal bizonyította a patkányokban is kimutatott krónikus stresszválasz-hálózat létezését emberekben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: