Ez történik, ha nem iszunk több kávét

Lehetnek okok, melyek miatt úgy láthatjuk jónak, hogy inkább letesszük a kávét, illetve az egyéb koffeintartalmú italokat. Ez nyilvánvalóan a szervezetünkre is hatással lesz - különösen, ha korábban naponta többet is megittunk.

Ha leállunk a koffeinnel, akkor kezdetben sokszor fájhat a fejünk, ami a koffeinmegvonás egyik tünete. Ennek oka, hogy a koffein összehúzza az agyban az ereket, ha azonban kiürül a szervezetből, akkor ezek az erek elkezdenek újra kitágulni. Jó hír, hogy egy idő után testünk hozzászokik a serkentőszer hiányához - addig viszont hangulatingadozásokat is tapasztalhatunk. Ha kifejezetten nehezünkre esik feladni a kávézást, akkor eleinte szorongást, koncentrációs problémákat, ingerlékenységet, rosszkedvet tapasztalhatunk. Ugyanakkor a szorongásra hajlamosak a tüneteik enyhülését, illetve kedvük, közérzetük javulását tapasztalhatják, hiszen a koffein erősítheti a szorongást.

A koffein felerősítheti a szorongásos tüneteket
A koffein felerősítheti a szorongásos tüneteket (Fotó: 123rf)

Akik hozzászoktak a reggeli (és napközbeni) kávéhoz, azoknak az energiaszintje és az ébersége átmenetileg értelemszerűen csökkenni fog, sőt fizikai teljesítőképességük csökkenését is tapasztalhatják, például sportoláskor. Ugyanakkor ha az elvonási tünetek elmúlnak, energiaszintünk nemcsak helyreáll, de még magasabb és kiegyensúlyozottabb is lehet, mint amikor még kávéztunk. Ennek oka, hogy így a szervezetünkben lévő koffein már egészen biztosan nem tudja megzavarni a cirkadián ritmusunkat, és pihentetőbben tudunk aludni.

Cirkadián ritmusunkat így tehetjük rendbe - részletek!

A koffeinre érzékenyek a Mayo Clinic kutatása szerint tartós vérnyomáscsökkenést is tapasztalhatnak. Hogy érzékenyek vagyunk-e a koffeinre, úgy mérhetjük le, hogy kávézás előtt, majd utána 30, illetve 120 perccel is megmérjük a vérnyomásunkat. Ha öt vagy több ponttal magasabb, akkor ez azt jelezheti, hogy koffeinérzékenyek vagyunk.

A kávézás sokaknak a fogaira van látványosan rossz hatással, mivel tannintartalma elszínezi a zománcot. Ettől megszabadulhatunk, ha feladjuk a kávét. Leheletünk is kevésbé lesz kellemetlen - a koffein hatására ugyanis kiszárad a szánk, ami miatt felszaporodnak a szájüregekben a baktériumok, amelyek mellesleg növelik az ínygyulladás és a fogszuvasodás esélyét is.

Emésztésünkben is tapasztalhatunk változást - a gyengébb gyomrúaknál enyhülhet a reflux és szilárdabbá válhat a széklet. A koffein hatására sokaknak gyakrabban kell vizelnie, hiszen vízhajtó, de ha nem jut belőle a szervezetbe, akkor ez a hatás is csökken. Emellett mivel a kávé hatással lehet a kalcium, a vas és a B-vitamin felszívódására, elhagyásával bizonyos hiánybetegségek is javulhatnak.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)