Az alkohol boldoggá tesz, de nem sokáig

Egy friss kutatás szerint az alkohol mégsem tesz annyira boldoggá, mint gondolnánk, főleg nem hosszú távon.

Egy nehéz nap után legurítani pár pofa sört a haverokkal segíthet kiereszteni a gőzt, és boldogabbnak érzi tőle magát az ember, de ez az érzés nem fog sokáig tartani. A University of Kent kutatói szerint ugyanis bár egy adott pillanatban az alkoholfogyasztás okozhat örömet, de nem segít hosszú távú céljaink elérésében.

Az, hogy a nehéz helyzetben lévő embereknél gyakori az alkoholizmus nem újdonság. A kutatók most egy 1970-es tanulmány adatait vetették össze egy okostelefonos alkalmazásból nyert információkkal. A 17 ezer ember részvételével zajlott kísérletben először arra kérdeztek rá, hogy az válaszadás előtti héten mennyi alkoholt fogyasztottak, külön kategorizálva a sört, a bort, és a röviditalokat.

Az alkohol csak rövid ideig okoz boldogságot

Ezután arra voltak kíváncsiak, mennyire elégedettek életükkel a válaszadók, amit 0-10-es skálán tudtak jelölni.

Legtöbben jól ismerik (vagy ismerni vélik) az alkohol hatását a szervezetre. Van azonban néhány dolog, amire csak kevesen gondolnak. Részletek! Az okostelefonos alkalmazás naponta kétszer kérdezett rá az embereknél, éppen milyen kedvük van, kivel vannak éppen és mit csinálnak. A lehetséges válaszok között az alkoholfogyasztás is szerepelt ez utóbbi kérdésre

Mint kiderült, azok, akik alkoholt fogyasztottak, sokkal boldogabbak voltak az adott pillanatban, de ez a boldogság idővel eltűnt. Összességében a tudósok úgy vélik, hogy az alkohol mindenképpen hatással van az ember „jólétére” akár negatív akár pozitív irányban. És ezt a törvényhozók nem veszik figyelembe az alkohollal kapcsolatos szabályozások meghozatalakor.

Mivel rendkívül komplex, és bizony élethelyzethez is kötöttek az alkohol hatásai sokkal nagyobb szabású vizsgálatokat kellene folytatni, hogy megfelelőbb törvényeket hozzanak.

Forrás: MNT

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: