Vitamin kisokos: réz és mangán

Mindkét nyomelem a nélkülözhetetlen anyagok közé tartozik a szervezetben.

Mindkét nyomelem a nélkülözhetetlen anyagok közé tartozik a szervezetben. Milligrammnyi mennyiségben szükségesek, mégis életfontosságú reakciókat befolyásolnak az élő sejtekben.

A réz

Legfontosabb szerepe a sejtek oxidációs folyamataiban van. Központi atomként kapcsolódik ahhoz az enzimhez, amely a szervezetben képződött, pusztító szabad gyökök semlegesítését végzi. A szabad gyökök a légzés és a sejtekben végbemenő oxidációs folyamatok során keletkeznek. Igen reaktív molekulák, károsítják a sejthártyát, a fehérjéket, a DNS molekulákat, szerepük van a rákos folyamatok elindításában és egyes szív-érrendszeri betegségek kialakulásában.

A réznek fontos szerepe van még a vas felszívódásában, szállításában és a hemoglobin molekulába történő beépülésben is.

  • Élelmiszereink közül a következők tartalmaznak rezet nagyobb mennyiségben: lencse, búzakorpa, szárazbab, mogyoró, máj.
    Az élelmiszerekkel általában elegendő réz kerül szervezetünkbe. Nagy mennyiségű réz bejutása azonban káros.
  • Ajánlott napi bevitele felnőtteknek 2,5 mg.
  • Réztartalmú permetezőszerekkel történt mérgezés halálos kimenetelű is lehet. A feleslegesen bevitt réz egy része az epével együtt kiválasztódik, mérgezés esetén azonban olyan kelátképző anyag bevitele szükséges, amely képes megkötni és kiüríteni a felesleget.

A mangán

A mangán a szervezet különböző funkciókat ellátó szöveteiben van jelen, fontos szerepe van számos biológiai folyamatban. Mesterségesen mangánhiányos táplálékon tartott kísérleti állatokban növekedési és szaporodási zavarokat, valamint testtartási és különböző csontfejlődési rendellenességeket tapasztaltak. Mangán hiányában abnormális kötőszöveti kollagén rostok keletkeznek. A kötőszöveti kollagén biztosítja a megfelelő szilárdságot és rugalmasságot az egyes szerveknek. Mangán jelenléte szükséges más enzimek működéséhez is, melyek az oxidációs folyamatokban vagy a táplálék lebontásában és felhasználásában vesznek részt.

  • Felnőtt napi szükséglete: kb. 4,0 mg.
  • Főbb mangánforrások: lencse, szárazbab, teljes kiőrlésű gabonamagvak, barna kenyér.
  • A mangán nagy mennyiségben veszélyes a szervezetre, de mérgezés általában csak mangánbányászat során fordul elő. Idegrendszeri tünetek, remegés, Parkinson-kórhoz hasonló jelenségek kísérik.

2000. szeptember

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: