Stroke-ot okozhat a kényszerbetegség

Háromszor magasabb a vérrög okozta stroke kockázata azok körében, akik kényszerbetegséggel élnek - derült ki egy új tanulmányból.

A stroke a világ egyik vezető haláloka. Akkor alakul ki, amikor megszakad az agy vér- és oxigénellátása - írja az Amerikai Szív Társaság (AHA) közleménye. Leggyakrabban vérrög okozza, amit iszkémiás stroke-nak nevezünk. A stroke kevésbé gyakori formájában kiszakad az agyban lévő egyik véredény fala, és ez agyvérzést indít el - ez a vérzéses stroke. A gyors orvosi ellátás mindkét stroke-típus esetében kritikus tényező, mert csak ezzel lehet elkerülni az agykárosodást, a rokkantságot vagy a halált.

A kényszerbetegség összefügg a stroke kockázatának növekedésével
A kényszerbetegség összefügg a stroke kockázatának növekedésével. Fotó: Getty Images

A kényszerbetegség, avagy obszesszív-kompulzív zavar (OCD) egy gyakori, olykor súlyos életminőség-romlást kiváltó mentális állapot, amelyet tolakodó, nemkívánatos gondolatok, képzetek és érzések jellemeznek Ezek a rögeszmék ismételt cselekvésekre kényszerítik az embert, aminek nyomán olyan viselkedési formák alakulhatnak ki, mint például a folytonos kézmosás, bizonyos tárgyak állandó ellenőrzése, örökös takarítás. Ezek a kényszeres viselkedések akadályt képezhetnek az érintettek mindennapi teendői ellátása és társas kapcsolatainak fenntartása előtt. Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy a stroke és más agyi sérülések fokozzák az OCD kockázatát. Egy új tanulmány szerzői azonban arra keresték a választ, hogy vajon a fordítottja is igaz-e.

Egy tizenegy éves vizsgálat során 28 ezer kényszerbeteg körében mérték fel a stroke előfordulási gyakoriságát, összehasonlítva 28 ezer olyan személy adataival, akik nem küzdöttek OCD-vel. Az így kapott eredmények szerint előbbi csoportban közel háromszor magasabb volt az iszkémiás stroke kockázata, míg a vérzéses stroke tekintetében nem lehetett számottevő eltérést kimutatni. "Már évtizedekkel ezelőtt megfigyelték a kutatók azt az összefüggést, hogy a stroke később kényszerbetegséget okozhat" - magyarázta dr. Ya-Mei Bai, a taiwani Taipei Központi Veterán Kórház és a Nemzeti Yang Ming Chiao Tung Egyetem Orvosi Kara Pszichiátriai osztályának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

"Kutatásunk viszont arra figyelmezteti az orvosokat, hogy az OCD-s pácienseknél rendszeresen és alaposan vizsgálni kell a vérnyomásértékek változását és a vérzsírértékeket, mert ezekről ismert, hogy kényszerbetegeknél összefüggnek a stroke kialakulásával. A vizsgálati eredményeink továbbá arra ösztönzik a kényszerbetegeket, hogy éljenek egészséges életmódot, ne dohányozzanak, sportoljanak rendszeresen, illetve őrizzék meg ideális testsúlyukat, hogy ezzel is csökkentsék a stroke kockázatát" - tette hozzá. A kutatás eredményeit bemutató tanulmányt május végén publikálták az AHA Stroke című folyóiratában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)