Miért nevezik özvegycsinálónak ezt az infarktust?

Az özvegycsináló szívinfarktus a szívrohamoknak az a fajtája, amikor egy vérrög vagy plakk teljesen elzárja a koszorúér bal elülső leszálló ágán lévő artériát (amelyet özvegycsináló artériának is nevezünk). Ez az egyik olyan artéria, amelyik körülöleli a szívet.

Az özvegycsináló szívinfarktus orvosi szaknyelvben használatos neve az ST-elevációs myocardialis infarctus (STEMI). A szívinfarktus súlyossága (túlélési esélye) a kiváltó októl, a beteg általános egészségi állapotától és a szakszerű szakorvosi ellátás gyorsaságától függ.

Mi is ez?

Az özvegycsináló szívinfarktus akkor alakul ki, amikor elzáródik a koszorúér bal elülső leszálló ágán lévő artéria eleje, és ezzel teljesen megszűnik a véráram a szív nagy része felé, különösen a frontális terület felé, ami a szív "igáslova".

Szívinfarktus Ez a kardiológiai esemény akkor alakul ki, amikor az szív egyik része nem jut elegendő oxigéndús vérhez. Ide kattintva még többet megtudhat a szívinfarktusról.

Ennek az artériának az elzáródása jelentősen rontja a szívműködést. Az elzáródást követő pár másodpercen, legfeljebb pár percen belül rendkívül legyengül a szívizom, leáll a működése vagy elektromosan instabillá válik, és emiatt leáll a szív pumpáló funkciója. Ha a véráram nagyon gyorsan nem áll helyre, a szívizmok visszafordíthatatlanul elhalnak.

Az özvegycsináló szívinfarktusnak van az összes szívroham közül a legmagasabb halálozási kockázata.
Az özvegycsináló szívinfarktusnak van a szívrohamok közül a legmagasabb halálozási kockázata. Fotó: Getty Images

A legtöbb szívinfarktus (más néven szívroham) a szívkoszorúér megbetegedése miatt következik be. A szívkoszorúér akkor betegszik meg, amikor a koleszterinben gazdag lerakódások - amelyeket plakkoknak nevezünk - összegyűlnek a szívkoszorúerekben, amelyek ellátják a szívet oxigénben gazdag vérrel. Ha a belső érfalat beborítja a plakk, azt nevezzük érelmeszesedésnek.

Egy 2018-as tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az özvegycsináló szívinfarktusnak van az összes szívroham közül a legmagasabb halálozási kockázata, valamint ebben az esetben a legmagasabb a szívelégtelenség és a stroke kialakulásának kockázata.

Az özvegycsináló szívinfarktusnak súlyos következményei vannak. Még a beteg szakszerű orvosi ellátása esetén is visszafordíthatatlan szövetkárosodás és hegesedés alakul ki, ami gátolja a szívizom normális működését.

Egy 2015-ös összegző tanulmányban 97 254 olyan svéd felnőtt adatait vizsgálták meg, akik 2006 és 2011 között túléltek egy szívinfarktust. A kutatók megállapították, hogy azoknak, akik túléltek egy szívinfarktust, 18,3 százalék volt az esélyük arra, hogy egy éven belül elszenvednek egy második súlyos kardiológiai eseményt is.

Megelőzés

A szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezői a következők:

Egészséges életmóddal és a szívinfarktust előidéző, a háttérben meghúzódó betegségek kezelésével csökkenteni lehet a kockázatot. Mindenki, de különösen a jelenleg is szívbetegséggel élő személyek a következőképpen tudják mérsékelni a szívinfarktus kockázatát:

  • zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában és sovány fehérjében gazdag diétát tartanak,
  • mellőzik a mesterséges transzzsírsavakat és a cukrot,
  • korlátozzák az alkoholfogyasztást,
  • abbahagyják, mellőzik a dohányzást,
  • hetente legalább két és fél óra (150 perc) közepes intenzitású testmozgást végeznek,
  • csökkentik a stresszt,
  • megtartják az átlagos testsúlyt.

Orvosi javaslatra pedig gyógyszerrel is csökkenteni lehet - és kell is - a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)