Magas vérnyomás: ezért veszélyesebb nőknél

A nők szisztolés vérnyomásértéke körülbelül 105-ről indul, míg a férfiaké 115-ről, így a nők egész élettartamra vetített vérnyomása némiképpen alacsonyabb, mint a férfiaké. Egy új kutatás szerzői ezért azt javasolják, hogy a két nemnél más értékben határozzák meg a magas vérnyomás küszöbét.

A nők másféle szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosak, mint a férfiak. A nőknél valószínűbb a kisméretű erek megbetegedése, mint a nagy érelmeszesedéses plakkok kialakulása a szívkoszorúerekben, és a kisméretű erek megbetegedései nagyobb valószínűséggel maradnak észrevétlenek. "Azt mondhatom, hogy azonos mértékű magas vérnyomással rendelkező férfi és nő közül a klinikai szakembereknek a nőkre kell jobban odafigyelniük. Ha egy nő vérnyomásértéke eléri a 140-et, ez magasabb kockázatot jelent náluk, mint a férfiaknál ugyanekkora vérnyomás esetén. De valójában ennek éppen az ellenkezője valósul meg a gyakorlatban. A tapasztalatok alapján a nőknél nem olyan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, mint a férfiaknak, és a magas vérnyomásértéket a nők esetében egyszerűen csak az idegeskedés számlájára írják" - mondta Dr. Susan Cheng, a Barbra Streisand Női Szív Központ és a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ Smidt Szív Intézetében zajló szív- és érrendszeri, valamint népegészségügyi kutatások igazgatója.

A férfiak és nők részére különböző vérnyomás küszöbértékeket kellene megállapítani.
A férfiak és nők részére különböző vérnyomás küszöbértékeket kellene megállapítani.

A szakértő szerint általános az a vélekedés, hogy a nők az ösztrogén védő hatása miatt jobb esélyekkel indulnak, mint a férfiak, ám ez a hatás a menopauza után elmúlik, és akkor a nők vérnyomásszintben, valamint szív- és érrendszeri kockázatban felzárkóznak a férfiakhoz. "A mi adataink azonban nem igazolják, hogy valóban ez lenne a helyzet. Nem látunk semmiféle emelkedést a nőknél a menopauza után - hanem inkább egy folyamatos emelkedést tapasztaltunk az egész élet folyamán. Ez a folyamat korábban indul és meredekebben emelkedik, mint a férfiaknál" - magyarázta az igazgató.

Dr. Chengnek az a véleménye, hogy a férfiak és nők részére különböző küszöbértékeket kellene megállapítani a megemelkedett vérnyomásra és a magas vérnyomásra. "El kell gondolkoznunk azon, hogy a férfiak és nők számára mi a normális és az abnormális, és mit jelent ez a küszöbértékekre és a kezelésre vonatkozóan" - mondta. A kutatók a cikkben megjegyezték, hogy az elmúlt két évtizedben kiemelkedően sok bizonyíték mutatott rá arra, hogy milyen különbségek vannak az általános szív- és érrendszeri betegségek megjelenésében a férfiak és a nők esetében. Mára már egyértelműen felismertük, hogy a nőknél gyakoribb a mikroméretű szívkoszorúerek megbetegedése és amagas vérnyomáskövetkeztében kialakuló szívelégtelenség kialakulása is.

Hosszú kutatás eredménye A kutatók 43 éven keresztül az Egyesült Államok 4 területének lakosságának mintájából, összesen 32 833 személytől begyűjtött adatokat elemezték, a minta 54 százaléka nő.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a nők vérnyomása a férfiakhoz képest meredekebben emelkedik, már a harmincas éveikben lekezd emelkedni, és ez az emelkedés folytatódik az egész hátralévő életszakaszukban. "Azt gondolom, hogy egyre jobban megértjük, hogy olyan nemi különbségek vannak a szív- és érrendszeri kockázatok között, amelyek sokkal korábban kezdődnek, mint a menopauzával összefüggő hormonális változások, valószínűleg már a születéskor vagy még a születés előtt" - tette hozzá a kutató.

A nőket kevésbé céltudatosan kezelik, mint a férfiakat. "Azt látjuk a kezelések spektrumán, hogy a nők kevesebb megelőző terápiában és kevesebb diagnosztikus vizsgálatban részesülnek, kevésbé valószínű, hogy az ajánlásoknak megfelelő terápiát kapják, mert az a vélekedés, hogy ők védettek a szív- és érrendszeri betegségek ellen" - mondta el Dr. Cheng.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció