Egekbe szökhet a gyerekek vérnyomása

Rendkívül veszélyes, az egész életre kiható következménye van, ha a gyereknek, kamasznak magas lesz a vérnyomása akár egy-egy kiugrás szintjén, vagy állandó jelleggel.

Visszafordítható ez a folyamat? Ki tehet róla, hogy kialakul? Gyógyszer nélkül kezelhető? Erről beszél a Szívderítőnek dr. Járai Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára, aki hipertónia-specialista is.

Tünetek A leggyakoribb tünet az aluszékonyság, fejfájás, hányinger, látásromlás, szédülés, esetleg spontán orrvérzés. Megnő a folyadékfogyasztás, emiatt az átlagosnál több a vizeletük is. Előfordul, hogy az akkorra már szobatiszta gyerek is bepisil - főként éjszaka. Néha akár epilepsziás görcs is felléphet a hányás, szédülés mellett. Csecsemőknél görcsölés is lehet amagas vérnyomáselső tünete.

A nagyon magas vérnyomás - gyermekeknél is! - veszélyes állapot, mely sürgősségi ellátást igényel, azonnali kórházi ellátásra van szükség.

Mi számít magasnak?

A vérnyomásértékek életkor, nemek és testmagasság szerint különbözőek!

Néhány példa: a koraszülöttnek 60-as, az egynapos érettnek 70-es, az egy hónaposnak 85, az egyévesnek 100 Hgmm a szisztolés vérnyomás normál értéke - de mindez függ egy idő után a testmagasságtól is! Gyermekkortól, aztán serdülőkortól még inkább számít a vérnyomásértékek kiszámításánál a testmagasság is - ehhez az orvosoknál percentil táblázatok vannak, amelyben meg tudják nézni, hogy adott életkorban, adott testmagasságnál a mért értékek megfelelőek-e.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: