A finom por gyilkolja a szívet

Egy új kutatásban bebizonyították, hogy ha az idősebb felnőttek hosszú ideig vannak kitéve (akár kisebb mértékű) levegőszennyezésnek, akkor az növelheti a szív- és légzőszervi betegségek kialakulásának kockázatát.

Háromféle levegőszennyező anyag évente több ezer lakos kórházi kezeléséért felelős az Egyesült Államokban, a 65 éven felüliek körében még az egészségügyi határértéken belüli szennyezési mérték is megemelte többféle szív- és tüdőbetegségnek a kockázatát, például a szívinfarktusnak, a stroke-nak, a szívritmuszavarnak és a tüdőgyulladásnak. A tanulmányt február 22-én publikálták az Amerikai Szív Társaság Circulation című folyóiratában.

Mivel az egészségügyi határérték alatti szennyeződésnek is kimutatták az egészségkárosító hatásait, ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikusoknak újra kell szabályozniuk a határértékeket, az orvosoknak pedig a levegőszennyezést be kell venniük a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek kockázati tényezői közé.

Többféle levegőszennyezőanyagnak hosszú távon összeadódik a hatása: finom por, a nitrogén-dioxid, ózon
A finom por, a nitrogén-dioxid és az ózon hatása összeadódik. Kép: GettyImages

<strong></strong>Mit okoz?

A jelenlegi tanulmányban több mint 63 ezer amerikai beteg 2000 és 2016 közötti kórházi kezelésének az adatait elemezték: összevetették a betegek irányítószám szerinti lakhelyét a terület levegőszennyezési adataival.

A levegőszennyezés úgy károsítja szívet és a tüdőt, hogy gyulladást okoz - állapították meg egy korábbi tanulmányban. A mostani kutatások pedig többféle szennyezőanyag hosszú távon összeadódó hatására fókuszálnak. Háromféle levegőszennyező anyagot vizsgáltak: a finom port, ami jellemzően a porszemcsékből, a füstből származik, és a tüdő mélyébe is képes behatolni; a nitrogén-dioxidot, ami egy mérgező gáz, és a fosszilis tüzelőanyagok (a szén, az olaj vagy a gáz) elégetésekor szabadul fel; valamint az ózont.

A finom szálló por a szívinfarktus, a stroke, a tüdőgyulladás, valamint a túl gyors és szabálytalan szívritmus kockázatát növelte. A szennyezés mértékének a növekedésével a kórházi kezelések száma is nőtt. Például a finom szálló por egységnyi növekedése évente 2536-tal növelte a stroke miatt kórházba kerülők számát.

Ha valaki hosszú ideig volt kitéve a nitrogén-dioxid hatásának, az a stroke, a pitvarfibrilláció és a szívritmuszavar kockázatát növelte. Az ózon pedig hosszú távon atüdőgyulladáskockázatát emelte meg.

"A kutatásban részt vevők több mint fele volt kitéve hosszú időn keresztül a levegőszennyező anyagok alacsony koncentrációjának" - mondta Danesh Yazdi, a tanulmány vezető szerzője, aki Bostonban a Harvard T. H. Chan Egészségügyi Intézet posztdoktori tudományos munkatársa. "Éppen ezért a politikusoknak, az orvosoknak és a betegeknek is figyelniük kell ezeknek a levegőszennyező anyagoknak a súlyos következményeire" - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)