Befoltozható lesz a szív infarktus után

A Minnesotai Egyetem orvos-biológus mérnökeiből álló kutatócsoport 3D bionyomtatóval állított elő egy forradalmi jelentőségű foltot, amely segíti a szívinfarktus miatt hegesedett szívszövetek gyógyulását. Így lehetségessé válik a szívrohamban károsodott szívszövetek közvetlen kezelése.

A kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság Circulation Research című folyóiratában publikálták; a szakemberek szabadalmat jegyeztettek be a felfedezésükre.

Szívinfarktus esetén megszűnik a szívizom felé vezető véráram, és emiatt elhalnak a sejtek. A szervezetünk nem képes pótolni az elhalt szívizomsejteket, ezért a testünk hegszövetekkel építi be a szív károsodott területét. Ez megnöveli a gyenge szívműködés kockázatát, ami később szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

Lézeralapú 3D-nyomtatótechnikát alkalmaztak szívre való folt gyártásához.
Lézeralapú 3D-nyomtatótechnikát alkalmaztak szívre való folt gyártásához. Illusztráció: Getty Images

A tanulmányból kiderül, hogy a Minnesotai Egyetem, a Wisconsin-Madison Egyetem és az Alabama-Birmingham Egyetem kutatói lézeralapú 3D-nyomtatótechnikát alkalmaztak, hogy felnőtt emberek szívsejtjeiből kivont őssejteket egy mátrixfelületen egyesítsenek. A sejtek végül elkezdtek összehangoltan ütni egy laboratóriumi edényben.

Ezt tegyük, ha a szüleink szívbetegek - részletek itt.

Amikor a sejtekből álló foltot beültették egy olyan egérbe, amelyen szívrohamot szimuláltak, a kutatók jelentős funkciójavulást észleltek már néhány héttel az esemény után. Mivel a szív számára természetes sejtekből és strukturális fehérjékből állították elő a foltot, ezért befogadta a szervezet, és beépült a szívbe, így nem volt szükség további műtétekre.

Ez jelentős lépés abba az irányba, hogy gyógyítani tudjuk a világ egyik leggyakoribb halálokát. Úgy gondoljuk, hogy ezt a módszert pár éven belül ki tudjuk terjeszteni nagyobb állatok és akár az ember szívének a kezelésére is" - mondta Brenda Ogle, a Minnesotai Egyetem orvos-biológus mérnök docense.

Ogle szerint ez a kutatás abban tér el a korábbiaktól, hogy a foltot valódi strukturális fehérjék digitális, háromdimenziós szkennelése alapján modellezték. A digitális modellt 3D-nyomtatás segítségével alakították át fizikai struktúrává, majd őssejtekből kivont szívsejttípusokat integráltak bele. Csak ezzel a típusú 3D-nyomtatással lehetséges elérni a természetes szívszövetnek megfelelő egymikronos felbontást.

"Minket is meglepett, hogy milyen jól működik, amikor hozzáadtuk az igazi, összetetten működő szívhez" - mondta Ogle. "Izgatottan vártuk, hogy meglássuk azt, hogy amikor kifeszítettük a sejtekből álló foltot, akkor ritmikus hullámzással követte a rajta keresztüláramló elektromos jelet" - szögezte le a szakember.

Ogle közölte, hogy már elkezdődött a következő kutatási szakasz: egy nagyobb méretű foltot fejlesztenek ki, amelyet az emberi szívhez hasonló méretű sertésszíven tesztelnek majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)