Befoltozható lesz a szív infarktus után

A Minnesotai Egyetem orvos-biológus mérnökeiből álló kutatócsoport 3D bionyomtatóval állított elő egy forradalmi jelentőségű foltot, amely segíti a szívinfarktus miatt hegesedett szívszövetek gyógyulását. Így lehetségessé válik a szívrohamban károsodott szívszövetek közvetlen kezelése.

A kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság Circulation Research című folyóiratában publikálták; a szakemberek szabadalmat jegyeztettek be a felfedezésükre.

Szívinfarktus esetén megszűnik a szívizom felé vezető véráram, és emiatt elhalnak a sejtek. A szervezetünk nem képes pótolni az elhalt szívizomsejteket, ezért a testünk hegszövetekkel építi be a szív károsodott területét. Ez megnöveli a gyenge szívműködés kockázatát, ami később szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

Lézeralapú 3D-nyomtatótechnikát alkalmaztak szívre való folt gyártásához.
Lézeralapú 3D-nyomtatótechnikát alkalmaztak szívre való folt gyártásához. Illusztráció: Getty Images

A tanulmányból kiderül, hogy a Minnesotai Egyetem, a Wisconsin-Madison Egyetem és az Alabama-Birmingham Egyetem kutatói lézeralapú 3D-nyomtatótechnikát alkalmaztak, hogy felnőtt emberek szívsejtjeiből kivont őssejteket egy mátrixfelületen egyesítsenek. A sejtek végül elkezdtek összehangoltan ütni egy laboratóriumi edényben.

Ezt tegyük, ha a szüleink szívbetegek - részletek itt .

Amikor a sejtekből álló foltot beültették egy olyan egérbe, amelyen szívrohamot szimuláltak, a kutatók jelentős funkciójavulást észleltek már néhány héttel az esemény után. Mivel a szív számára természetes sejtekből és strukturális fehérjékből állították elő a foltot, ezért befogadta a szervezet, és beépült a szívbe, így nem volt szükség további műtétekre.

Ez jelentős lépés abba az irányba, hogy gyógyítani tudjuk a világ egyik leggyakoribb halálokát. Úgy gondoljuk, hogy ezt a módszert pár éven belül ki tudjuk terjeszteni nagyobb állatok és akár az ember szívének a kezelésére is" - mondta Brenda Ogle, a Minnesotai Egyetem orvos-biológus mérnök docense.

Ogle szerint ez a kutatás abban tér el a korábbiaktól, hogy a foltot valódi strukturális fehérjék digitális, háromdimenziós szkennelése alapján modellezték. A digitális modellt 3D-nyomtatás segítségével alakították át fizikai struktúrává, majd őssejtekből kivont szívsejttípusokat integráltak bele. Csak ezzel a típusú 3D-nyomtatással lehetséges elérni a természetes szívszövetnek megfelelő egymikronos felbontást.

"Minket is meglepett, hogy milyen jól működik, amikor hozzáadtuk az igazi, összetetten működő szívhez" - mondta Ogle. "Izgatottan vártuk, hogy meglássuk azt, hogy amikor kifeszítettük a sejtekből álló foltot, akkor ritmikus hullámzással követte a rajta keresztüláramló elektromos jelet" - szögezte le a szakember.

Ogle közölte, hogy már elkezdődött a következő kutatási szakasz: egy nagyobb méretű foltot fejlesztenek ki, amelyet az emberi szívhez hasonló méretű sertésszíven tesztelnek majd.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: