Az alsó vérnyomásérték ezért fontos

Egy új kutatásból kiderült, hogy a jövőbeli szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának és az emiatt bekövetkező halálozásnak a valószínűségét leginkább a szisztolés vérnyomásértékből lehet előre jelezni, és ez független az életkortól. Ám a fiataloknál a diasztolés érték is fontos lehet.

A szisztolés vérnyomásérték - ez a nagyobb érték - azt jelzi, hogy mennyire intenzíven pumpálja a szív a vért az artériákba. A diasztolés érték - az alacsonyabb érték - pedig azt jelzi, hogy mekkora nyomás nehezedik az artériákra, amikor a szív pihen két ütem között. Az utóbbi években a kardiológusok figyelme egyre inkább a szisztolés értékre irányult, amikor a keringési rendszer betegségeinek a kockázatát igyekeztek felmérni, az viszont továbbra is kérdéses maradt, hogy mennyire fontos a diasztolés érték - mondta dr. Michael Hecht Olsen, az Amerikai Szív Társaság Hypertension című folyóiratában megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az 50 évesnél fiatalabbaknál a diasztolés érték nagyon fontos.
Az 50 évesnél fiatalabbaknál a diasztolés érték nagyon fontos. Fotó: Getty Images

Hogy minél pontosabb képet kapjanak a kutatók, 26 évre visszamenően tanulmányozták összesen 107 599, 19 és 97 év közötti személy adatait. A résztvevők az adatgyűjtés kezdetekor még nem voltak szívbetegek, ám a megfigyelési időszak végére többen azok lettek: a kutatásban ide sorolták a szívinfarktust, a stroke -ot és a szív- és érrendszeri esemény miatt bekövetkezett halált. A kutatásból az derült ki, hogy az 50 évesnél fiatalabbak számára a diasztolés érték "jelentős információértékkel rendelkezett a betegségprognózis szempontjából" - mutatott rá dr. Olsen. Ám az is kiderült a vizsgálat során, hogy a szisztolés érték "az életkortól, a nemtől és a többi szív- és érrendszeri kockázati tényezőtől függetlenül képes előre jelezni a kardiovaszkuláris betegségeket."

Ezért mondja az orvos, hogy a jókedv jó egészség - részletek itt .

"A kutatási eredményeink azt hangsúlyozzák, hogy a vérnyomásméréskor nemcsak a szisztolés, hanem a diasztolés érték is ugyanolyan fontos, és ez különösen igaz az 50 évnél fiatalabbakra" - húzta alá dr. Olsen, aki a Dél-dániai Egyetem kardiológus professzora. A tanulmányból az is kiderül, hogy az artériás vérnyomás középértéke bármely életkorban jól előre jelzi a szív- és érrendszeri betegségkockázatot és az emiatt bekövetkező halál valószínűségét. Az artériás vérnyomás középértéke az egy szívciklus alatt az artériákra gyakorolt nyomás átlagértéke, ezt pedig a szisztolés és a diasztolés érték alapján számolják ki.

Dr. Deepak L. Bhatt, aki nem vett részt a kutatásban, úgy értékelte a tanulmányt, hogy "ez egy jól elvégzett kutatás, amely azzal egészíti ki a korábbi eredményeket, hogy a diasztolés érték is fontos. A kutatásból az következik, hogy mind a betegeknek, mind az orvosoknak nemcsak a szisztolés, hanem a diasztolés értékekre is oda kell figyelniük" - így a szakember, aki a Brigham and Women's Kórház Intervenciós Kardiológiai Szolgálatának ügyvezető igazgatója, valamint a bostoni Harvard Orvosképző Intézet professzora.

"A magas vérnyomás rendkívül gyakori oka olyan keringési rendszeri komplikációknak, mint a stroke , a szívinfarktus és a vesebetegség. Különösen fontos, hogy a jövőbeli kutatások hozzásegítsenek ahhoz, hogy a magas vérnyomást könnyebben lehessen felismerni és kezelni" - mondta a professzor.

Nem csak az idősek betegsége

Az Amerikai Szív Társaság 2021. évi statisztikái szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának csaknem a fele küzd magas vérnyomással. Az számít magas vérnyomásnak, ha a szisztolés érték magasabb 130 Hgmm-nél, a diasztolés pedig 80 Hgmm-nél. Ráadásul ez nem csak az idősek betegsége. A magas vérnyomás elég általános a fiatal felnőttek körében is, minden ötödik 19-39 évest érint az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának adatai szerint .

Figyelemre méltó kutatási eredmény, hogy a fiatalok számára rendkívül fontos a diasztolés vérnyomásérték - mondta dr. Bhatt.

A magas vérnyomást gyakran nevezik "csendes gyilkosnak", mert tünetek nélkül rongálja a véredényeket, és ez súlyos következményekkel jár. Bár vannak gyógyszerek, amelyekkel kezelni lehet ezt a betegséget, a szakértők szerint a magas vérnyomás kialakulását meg lehet előzni a következőkkel: kiegyensúlyozott étkezés, alacsony nátriumbevitel, korlátozott alkoholfogyasztás, dohányzás mellőzése, rendszeres fizikai aktivitás, megfelelő stresszkezelési technikák alkalmazása és az egészséges testsúly fenntartása.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: