Te készítenél fotót a halott szerettedről?

Igen, elég morbid, de segíthet a feldolgozásban.

Mind tisztában vagyunk azzal, hogy a halál elkerülhetetlen, ez pedig bénító rettegést okozhat. A modern kor embere ráadásul jócskán eltávolodott a haláltól, majdhogynem tabuként kezeljük. Pedig vannak olyan módszerek, amelyek megkönnyítik a szembesülést, a gyászt és a feldolgozástírja az IFL Science.

fénykép, gyász, depresszió, halál, elengedés, feldolgozás
A fénykép segíthet a szerettünket elengedni. Fotó: Getty Images

Régebben bevett szokás volt a halottakat lefotózni

Talán furcsának tűnhet egy halottat fotózgatni, főként ha egy szerettünkről van szó, de ennek régebben hagyománya volt. A fényképészet hajnalán igenis készítettek a halottakról fotókat a kedvenc tárgyaikkal, vasárnapi ruhájukba öltöztetve. Nem volt ritka, hogy ez a felvétel volt az első és egyben az utolsó, amely valaha is készült arról az emberről.

Bár nincs egyetlen, bizonyított recept a halandósággal való szembenézésre, de lehetséges, hogy annak megélése segíthet jobban megemészteni.

A memento mori nem halt ki, sőt egyes kórházakban – különösen a gyászoló szülők esetében – bátorítják a gyakorlatot. Vannak olyan vizsgálatok, amelyek megerősítik, hogy bizonyos szülők számára a halott gyermekükről készült fényképek hozzájárulnak a pszichológiai jóllétükhöz. Sőt, egyes érintettek arról számoltak be, hogy egy ilyen esemény a családi kötelékeket is segített megerősíteni.

Van, aki a temetéssel engedi el, más inkább otthon tartja, hogy minél közelebb tudhassa magához. Mindannyian máshogy gyászolunk, egy biztos: komoly lelki munkát és rengeteg időt kell arra szánni, ha egy szerettünk elvesztése után egészséges emberként akarunk tovább élni. Ha pedig saját magunkról van szó, akár már életünkben választhatunk egy sor rendhagyó temetési szertartás közül.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra