Elég lehet öt órát aludni éjszakánként?

Rövid vagy hosszú alvás? Ahogyan az alvással foglalkozó szakemberek fogalmaznak: vannak köztünk „short sleeperek” és „long sleeperek”, akik alvásigénye eltér az átlagostól. De mit is jelent ez pontosan?

„Egyáltalán nem ritka, hogy olyan felnőttekkel van dolgunk, akik rendszeresen 5-6 óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, és mégis tökéletesen kipihentnek érzik magukat” – mondta el dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter neurológus-szomnológus szakorvosa. „Ők nem azért alszanak csupán ennyit, mert túl sok kávét ittak, hanem egyszerűen úgy alakul az alvásstruktúrájuk, olyan sok a mélyalvásuk, hogy még ezzel a rövid, 5-6 órás alvással is jól tudnak működni napközben” – tette hozzá.

rggeli ébredés, fiatal nő, ágynemű
Vannak, akik nagyon kevés alvásidő alatt is kellően ki tudják pihenni magukat. Fotó: Getty Images

A short sleeper tehát nem korlátozza saját alvásmennyiségét. Nem arról van szó, mint amikor vizsgára készülve valaki épp csak pár órát alszik, és nem is arról van szó, mint amikor egy anyuka felébred éjszaka a kisbabájához, vagy éppen valami egyéb dolog miatt kelünk fel túl korán. A rövid alvásidő ennél a típusnál egyenletes, hétvégén is ez a ritmus, és ez egyáltalán nincs az érintettekre negatív hatással. Esetükben nincs szó álmatlanságról, nem nehéz az elalvás. És bár a közvetlen környezetük úgy gondolja, hogy többet kéne aludniuk, ők pont így érzik jól magukat.

„Mindenkinek igaza van, aki kevésnek gondolja a rendszeres 5-6 órányi alvást, hiszen az átlagos alvási idő egy felnőtt esetében 7-9 óra között van. Általában ha valaki kevesebbet alszik, nappal álmos lesz, csökken a teljesítőképessége, romolhat az egészsége, és alvászavarban szenvedhet. A short sleeperek ezt nem tapasztalják, ők remekül alszanak, pont eleget és nem kell semmit bepótolniuk, mondjuk, a hétvégéken” – húzta alá Terray doktor.

Van, akinek több kell

Vannak viszont olyan emberek, akiknek hét óránál többet kell aludniuk minden éjszaka ahhoz, hogy jól működjenek. Sőt, a long sleeperek sokkal tovább alszanak, akár 10-12 órányi pihenésre is szükségük van éjszakánként. Ha ez teljesül, akkor nincs panasz, alvásminőségük jó, természetes, nem gyógyszeres rásegítés és nem is mentális egészségi állapot eredménye. A hosszan tartó alvásnál gyakran gondolunk a tinédzserekre, akik főként hétvégén elképesztően sokáig tudnak aludni. Náluk inkább a hétközbeni kevés alvás kompenzációjáról van szó. Az igazi hosszan alvók nem a rendszertelen alvási szokásaik miatt alszanak ennyit. Ez sem egészségtelen, egyszerűen csak több alvásra van szükségük, mint a legtöbb embernek. Ha hét közben a munka vagy egyéb feladatok miatt kevesebbet tudnak aludni, akkor ők azok, akik hétvégén ezt extra alvásokkal bepótolják.

„Fontos, hogy figyeljük saját magunkat, legyünk tisztában vele, hogy mennyi az alvásszükségletünket” – összegzi dr. Terray-Horváth Attila. „Honnan tudhatjuk ezt? Mondjuk abból, hogy másnap milyen az ébredés, mennyire leszünk kipihentek. A választ mindig nappal fogjuk megtalálni. Ha több kávéra van szükségünk, egyre többre, az egy jel. Ha nem fejlődünk az edzésen, az is egy jel. Hiába diétázunk, nem fogyunk. Csökken a libidó, ez is utalhat arra, hogy nem alszunk eleget. És a legfontosabb jel, ha elalszunk ott, ahol nem akarnánk. Étkezésnél, film közben, vezetésnél. Ekkor már nem csak arról van szó, hogy rövid vagy hosszú az alvásunk, hanem alvászavarban szenvedünk. Hogy ez milyen jellegű és mennyire súlyos, alvásvizsgálattal lehet kideríteni.”

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire napos, fátyolfelhős időre számíthatunk, de helyenként időszakosan gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra