A művészet elképesztő ereje

Nemrég egy 70 éves férfi szívrohamot kapott, amikor a firenzei Uffizi Képtárban Botticelli híres festményét, a Vénusz születését csodálta. A 15. századi műalkotás túl erős hatást gyakorolhatott rá - és ezzel nincs egyedül: a dolog hátterében szakemberek szerint az úgynevezett Stendhal-szindróma áll.

Rosszullét a művészettől?

A jelenség Marie-Henri Beyle-ről, ismertebb nevén Stendhalról kapta a nevét. Az író a 19. században leírta, milyen elképesztő erővel hatott rá a firenzei Santa Croce (Szent Kereszt) templom "csodálatos szépsége". Szinte rosszul lett a művészet lenyűgöző erejétől: felgyorsult a szívverése , és úgy érezte, mindjárt elájul, "elszáll belőle az élet".

A művészet ereje: életveszélyes lehet a műalkotások szépsége?
Belehalhatunk abba, ha egy műalkotást csodálunk?

A szindróma tünetei

A Stendhal-szindróma tünetei közt tehát a műalkotások hatására érzett szédülés , zavarodottság, ájulás , gyors szívverés, szapora légzés és hallucinációk is szerepelhetnek. Furcsa pszichoszomatikus rendellenesség ez, ám a firenzei orvosok szerint nem ritka - a Carregi kórházban, ahová a fent említett szívrohamot kapott 70 éves férfit is szállították, például az orvosok jól ismerik már a jelenséget.

Furcsa, de nem ritka pszichoszomatikus betegség

Egy olasz pszichiáter, Graziella Magherini éveken át dolgozott a firenzei Santa Maria Nuova kórházban, és 1977-1986 közt összesen 106 Stendhal-szindrómás esetet jegyzett fel, akiket sürgősségi ellátásra vittek be az intézménybe. Közülük sokan nemcsak szédültek, heves szívverésre panaszkodtak vagy elájultak, hanem hallucináltak is, illetve sokan nem tudták megmondani a nevüket sem.

Ezekhez a tünetekhez persze az utazás, a stressz és a rengeteg újdonság is hozzájárul. Illetve a New York Times azóta már elhunyt munkatársa, Louis Inturissi szerint az is, hogy a turisták minél rövidebb idő alatt "ki akarják pipálni" az olaszországi látnivalókat. Ahogy ő írta: két nap alatt akarják látni Firenzét, Rómát és Nápolyt, amivel fizikailag és szellemileg is rettentően túlterhelik magukat.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)