Összetartják a párkapcsolatot a filmek

Akár a felére is csökkentheti a válások számát, ha a párok romantikus filmeket néznek együtt és a látottakról beszélgetnek is; sőt ez a módszer legalább olyan hatékony, mint a párterápia - derítette ki egy új kutatás.

Az olcsó, egyszerűen elérhető és szórakoztató módszer nagyon hatékony lehet a párkapcsolati problémák megelőzésében - áll a tanulmányban, mely szerint a három éve házasoknál a szakítások számát akár a felére (24 százalékról 11-re) is csökkentheti, ha a pár tagjai együtt moziznak.

"Azt sejtettük, hogy a filmes terápia segíthet, de azt remélni sem mertük, olyan ilyen mértékben befolyásolhatja a párkapcsolat minőségét, és hogy a szakításokra is ilyen hatással lehet" - mondta Ronald Rogge, az University of Rochester pszichológusa, a kutatás vezetője.

"Az emberek általában nagyon jól tudják, hogy mit csinálnak jól és mit tesznek rosszul egy kapcsolatban, ezért nem kell őket megtanítani erre, mint ahogy a párterápián történik sokszor. Viszont nem árt időnként szembesíteni őket azzal, ahogy viselkednek. Erre pedig a filmek, amelyek tükröt tartanak elénk, nagyon is alkalmasak" - folytatta Rogge. "Szintén előny, hogy a filmnézéshez nem kell szakmai segítség, vagyis terapeuta vagy tanácsadó."

A című szaklapban megjelent tanulmányhoz az alapötletet az a régi elv adta, hogy egy párkapcsolat fenntartásához elengedhetetlen a kommunikáció, akár megosztó, nehéz témákról. A kutatásban 174 friss házas pár vett részt, akiket három csoportba osztottak. Az első csoport tematikája a konfliktuskezelés, a másodiké az együttérzés és elfogadás volt, a harmadikba pedig azok tartoztak, akik filmeket néztek együtt és ezeket meg is beszélték.

Jót tesz a párkapcsolatnak a filmnézés (Fotó: Europress)

Az első két csoport tagjai különböző tréningeken vettek részt, terapeutákkal beszélgettek és házi feladatokat is kaptak, összesen havonta közel 20 órában. A filmnézős csoport ugyanakkor csak néhány "hivatalos" tréningen vett részt, a fennmaradó időben az otthonukban nézhettek meg együtt előre kiválasztott filmeket, hetente egyet, amit utána egy irányított beszélgetés keretében ki is elemeztek. A kísérletben a házasságok első három évére koncentráltak, ilyenkor ugyanis elég gyakori a válás.

"Nagyon meglepett minket, mennyire hatékony a filmnézés és a beszélgetés, főleg azért, mert időtakarékos és azoknak is megfelelő lehet, akik nem akarnak párterápiára járni" - mondta Rogge. "Lehet, hogy egy pszichológushoz nem nagyon lehet elrángatni valakit, de egy jó filmre általában mindenki vevő."

A filmek között olyan klasszikusok szerepeltek, mint az Ádám bordája, a . A listán megtalálhatóak vígjátékok (Apádra ütök, Minden végzet nehéz, Az örömapa), drámák és thillerek (Ha a férfi igazán szeret, Az ördög ügyvédje, Egy makulátlan elme örök ragyogása), sőt még akciófilmek is (Mr. és Mrs. Smith, Két tűz között), de a szakemberek szerint szinte bármilyen filmet választhatunk, amiben egy párkapcsolat mindennapi konfliktusairól, nehézségeiről is szó esik, és nemcsak azt mutatja be, hogy a pár milyen hatékonyan oldja meg ezeket a gondokat, hanem azt is, milyen tipikus hibákat követhetünk el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +3 °C

Felhőátvonulások lesznek jellemzők több-kevesebb napsütéssel. Többfelé lehet zápor vagy hózápor. Erős, viharos lesz az északi szél, 3, 8 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden hidegfront hat a szervezetre. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, hasi görcs és emellett görcsös fejfájás is jelentkezhet. Alvásproblémák léphetnek fel, sokan ok nélküli idegi feszültséget, ingerlékenységet tapasztalhatnak. A szél jelentősen csökkenti a hőérzetet, rontja a komfortérzetet, és továbbra is fennáll a megfázás veszélye. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: