Barátság az exszel: lehet vagy nem?

A legtöbb szakítás után kellemetlen szájízzel távozunk a kapcsolatból, de az is gyakran előfordul, hogy egyenesen meggyűlöljük a volt párunkat. De mi a helyzet azokkal, akik jóban maradnak? Lehet úgy is egészséges új kapcsolatot létesíteni, ha az exünket a barátaink között tartjuk számon?

A szakítás a legtöbb esetben fájdalmas esemény: az egyik vagy másik fél sérülhet. Éppen ezért a legtöbben nehéz szívvel gondolunk a volt párkapcsolatainkra. A szakítás utáni fájdalmat akkor is megélhetik, ha közös megállapodás után válnak szét a felek. Ez persze nem elég ahhoz, hogy barátként tekintsünk volt partnerünkre, mégis kialakulhat egy jó viszony azok között, akik régen egy párt alkottak. Gyetvai Viktória párkapcsolati szakértőt kérdeztük arról, hogyan jöhet létre egy új kapcsolat, ha a régi párunk még mindig az életünkben van.

El kell gyászolnunk a kapcsolatot

Minden kapcsolat végét egy gyászidőszak követi. Ez egy olyan időszak, amikor elfogadjuk, hogy vége, és megpróbálunk túllendülni a veszteségen. Ez az érzés mindkét fél részéről átélhető, akkor is, ha a partnerek közösen döntöttek a szakítás mellett. Hiszen hónapokat, éveket töltöttek együtt, rengeteg a közös emlék, ennek, pedig ha vége szakad, az komoly veszteség mindkét embernek. Az elválás nagyban meghatározza azt, hogy a két ember hogyan viszonyul majd egymáshoz. Természetes a szakítás utáni harag megjelenése, és jó, ha van ajtócsapkodós, sírós, veszekedős időszak a szakítás után, ettől még kialakulhat baráti viszony az exek között. Éppen így előfordul, hogy a két fél úgy érzi, a gyászidőszak után még igényt tartana a másik ember barátságára.

A szakértő szerint, ha mindkét fél úgy érzi, többet kap és ad akkor, ha az ex az életében marad, akkor nem kell megszakítani a kapcsolatot. Ehhez azonban érdemes leszögezni, ki mit vár a további kapcsolattól. Az új, baráti viszonyban már nem a régi párkapcsolatot fogják megélni. Természetesen megjelenhet az intimitás, a kérdés azonban az, hogy a szerelem érzése újra elindul-e valamelyikükben, és viszonzásra talál-e. Azonban ez a kapcsolat egyszer már elmúlt, így lehet, hogy csak a távolság, az "elérhetetlenség" szüli meg újra a szerelmet.

Új kapcsolat a láthatáron

Egészen más a helyzet akkor, ha valamelyik fél új párkapcsolatba kerül. Az új fél könnyen érezhet féltékenységet, ez azonban belső gondokra, bizonytalanságra utal. Gyetvai Viktória szerint, ha az új partner féltékeny az exre, az az önbizalom hiányából fakad. Szólhat ez arról is, hogy úgy érzi kevesebb van benne és valóban félteni kell a kapcsolatot, azonban ha ez így van, bármi belobbanthatja a problémát, nem csak egy régi barátság.

Olyan érzelmi hiányosságokra utal ez a probléma, ami feltöltésre szorul, ezt pedig a másiktól várja el az ember. Ebben a tekintetben az adott fél nincs rendben önmagával, folyamatosan éreztetni kell vele azt, hogy ő jó, értékes ember, és biztosítani kell a meglévő bizalomról, a szeretetről, így amikor az ex is képbe kerül, úgy érzi, hogy el fogja veszíteni azt, aki a biztonságot, az önbizalmamat adja számára.

Létezhet-e barátság két ex között?
Létezhet-e barátság két ex között?

A féltékenység szüli a problémát

Ez a féltékenységről szól, arról, hogy aki féltékeny nem tud jóban lenni önmagával, mindenféle belső vívódást él meg. Olyan korábbi, akár egészen kisgyermekkori kapcsolati deficit van a felszín alatt, ami miatt sérült, és amiből folyamatosan újra kell épülnie. A féltékeny fél visszaigazolásra vágyik, megerősítésre, hogy ő egy értékes ember. A féltékenységet pedig egy belső frusztráció adja, mivel aki féltékeny, az nem tud önmagának megnyugtatást nyújtani. Felmerülhet, hogy van-e valójában félnivalója, el fogja-e veszíteni a másikat, de ha ez egy állandósult érzelem, és mindenkire féltékeny, akkor ez többről szól. Nem tudja az adott ember önmagában elintézni ezt a problémát, hanem átadja a másiknak, hogy megnyugvásra leljen. Ilyenkor a kapcsolattól várja a visszaigazolást, önmagának képtelen ezt megadni.

Az ember már nem az extől várja a testiséget, hiszen az új kapcsolatára került a testi fókusz. Ezt azonban az új szerelemnek is meg kell értenie, el kell fogadnia azt, hogy a rivalizálásnak semmi értelme. Ha azonban ezt képtelen elfogadni, akkor nem az ex fogja szétzilálni a kapcsolatot: erre bármi más is képes lesz. Ha az exszel való barátság megremegteti a kapcsolatot, az csak arra hívja fel a figyelmet, hogy valamilyen probléma van a háttérben, ami megoldásra szorul.

Ha gyerek is van a kapcsolatban

Nagy kihívás lehet az, amikor a régi kapcsolatban gyerekek is születtek. Ilyenkor nincs olyan megoldás, hogy kapcsolatmentes legyen a szülők élete, hiszen a gyerekek örök összeköttetést jelentenek. A szülő szerep, amely életük végéig szól, és bármi is történik, kapcsolat marad a szülők között. Az exeknek kell, hogy legyen kommunikációja a gyerekekről, a gyerekekért. Ezzel nagyon ügyesen kell bánni, hogy működjön, különösen, ha az egyik vagy másik félnél jön egy új kapcsolat.

Párkapcsolat: más miatt szakít a nő, és más miatt a férfi. Részletek.

A szakértő azt mondja, az ilyen volt kapcsolatot tiszteletben kell tartani. Sokszor szül ez féltékenységet, rivalizációt, de a gyerek mindig az első helyek egyikén marad majd. Ezt pedig el kell fogadnia az új partnernek, de ha ez a régi kapcsolódás túl intenzív, minden napot minden ünnepet együtt töltenek, akkor az még nincs teljesen lezárva. A gyerekek miatt kérdéses, mikor kell ott lenni és mennyi időt kell együtt tölteni.

Kutatások szerint a "jó válás" egy év alatt rendeződik, ez idő alatt az elvált felek működőképes szintre hozva kapcsolatukat, megoldják a válás körüli problémákat, és az életüket egy jól áttekinthető ritmus szerint tudják élni. Egy év alatt a gyerekek visszarendeződnek a válás előtti érzelmi, mentális szintre. Ha sikerül egy jó kapcsolatot kialakítaniuk a szülőknek, akkor a gyerekek megtalálják magukat, jól tudják magukat érezni.

Ha azonban nem tudják jól elintézni a válást, mert a gyász valamely szintjén ragadnak, például az egymás felé érzett harag marad bennük, akkor ez nem csak a szülőknek rossz, hanem a gyerekekben is nyomot hagy. Azt látják, hogy a szülők folyton marakodnak, és ebbe ragadnak bele ők is. Ilyen esetben visszaeshetnek egy szintet, vagy tanulási magatartásbeli problémák kerülnek felszínre, hiszen a biztonságot veszítik el, kevesebb energia marad rájuk, a szülői kapcsolatra is. Ezek vezethetnek devianciához, mentális problémákhoz. Minden azon múlik, van-e olyan kapcsolati intelligenciájuk a felnőtteknek, hogy a gyerekek fontosabbak, hogy a szülői a kapcsolat örökre szól, míg a gyerek él és létezik. Célszerű a vitákat nem a gyerekek előtt lefolytatni, leginkább a gyerekeket érintő tényekről, feladatokról, teendőkről beszélni.

Nagyon fontos, hogy a szülők félre tudják tenni a sérelmeiket, ha a gyerekekről van szó. Az új partnernek pedig meg kell értenie, hogy a szülői szerep az egyik legfontosabb szerep, és el kell fogadnia, hogy a régi kapcsolatban örökre ott marad a kapocs a gyerek képében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)