+11° - +28°
Nincs front

Kiderült, mikor volt a legboldogabb az ember

Két évszázad könyveinek és újságcikkeinek nyelvezetét elemezte egy nemzetközi kutatócsoport, hogy kiderüljön, az elmúlt 200 évben mikor volt a legboldogabb az emberiség.

A Warwicki Egyetem, a Glasgow-i Adam Smith Üzleti Iskola és a londoni Alan Turing Intézet kutatócsoportja térképezte fel, hogy a vizsgált kétszáz évben mikor voltak az emberek a legboldogabbak. Az elmúlt két évszázad hangulatának méréséhez a kutatók az 1820-tól napjainkig megjelent és a Google Books-on is megtalálható mintegy nyolcmillió könyv és 65 millió újságcikk nyelvezetét elemezték. Főként a pozitív jelentésű szavak gyakoriságára koncentráltak. A kutatás középpontjában négy ország, az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország állt.

A legboldogabb országok a Földön - kattintson!

"A mi tanulmányunk az első ilyen jellegű kutatás, amely fontos első lépés, hogy megértsük, mennyire voltak elégedettek az emberek a múltban. Megmutattunk egy eszközt, amellyel most a szociológusok és a történészek tovább dolgozhatnak, az elemzett korszakok szubjektív elégedettségét összeköthetik a korabeli történelmi eseményekkel" - magyarázta Eugenio Proto olasz közgazdász, a kutatócsoport egyik tagja.

boldogság, boldog időszak, emberiség, századforduló, boldogságszint
A századfordulók környékén voltunk a legboldogabbak. Fotó: iStock

Ekkor voltak a legboldogabbak

A kutatók szerint az 1890-től az első világháború kirobbanásáig tartó századforduló időszakában voltak a legboldogabbak az emberek, de az 1920-as években és a legutóbbi századfordulón is megugrott az általános elégedettségi szint. A 2007-ben kezdődő gazdasági világválság utáni években azonban a boldogság drasztikus hanyatlását látták. A szakemberek a boldogságindexet párhuzamba állították a közvéleménykutatási felmérésekkel is, így kimutatták, hogy a könyvek és újságcikkek alapján általuk kapott adatok jól tükrözik egy nemzet hangulatát.

A kutatók magyarázata szerint a könyvek és újságcikkek azért bizonyultak jó adatforrásnak, mert a könyv- és lapkiadók szerkesztői főként olyan cikkeket és könyveket publikálnak, amelyek megegyeznek olvasóik hangulatával. Arra is rájöttek, hogy egy adott ország nemzeti össztermékének növekedésével párhuzamosan növekszik az emberek boldogságérzete. Azonban nagy arányú - legalább évi 4,3 százalékos - GDP növekedés szükséges ahhoz, hogy jól láthatóvá váljon az emberek boldogságérzetének növekedése.


"Ha az olaszországi adatokat nézzük, érdekes megjegyezni, hogy a fasizmus idején lassan, de folyamatosan csökkent az emberek elégedettsége, és a 2008-as válság utáni években drámai csökkenést tapasztaltunk" - tette hozzá a szakember.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag