Hogyan kezeli a dühét?

Horváth Judit

Dr. Battonyai Tünde pszichiáter

A legnyugodtabb ember is dühös lesz olykor-olykor. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezeli ezt az érzelmet, és a romboló reakciók helyett megtalálja-e az érzelmek kifejezésének egészséges módozatait.

A düh teljesen normális emberi érzelem - a gondok ott kezdődnek, amikor nem tudjuk kifejezni, inkább lenyeljük, vagy amikor gondolkodás nélkül reagálunk, és úgy gondoljuk, hogy a romboló reakcióink teljesen normálisak, csak mert épp dühösek vagyunk. Ez a két véglet ugyanis nemcsak a kapcsolatainknak árt, hanem az egészségünknek is: a depressziótól a szív- és érrendszeri betegségekig számos ártalom kockázatát hordozza magában. Ha azonban elsajátítja a heves érzelmek egészséges kezelését, azzal csökkentheti a stresszt és a szív- és érrendszeri problémák, valamint a depresszió kockázatát, ráadásul a kapcsolatain is javíthat. Túl jól hangzik? Akkor azt is eláruljuk, hogy mindenki képes megtanulni, hogyan kezelje a dühét.
- Az egyik legfontosabb, hogy felismerjük a dühöt vagy haragot - mondja szakértőnk, dr. Battonyai Tünde pszichiáter. - Ám azt is fontos tudni, hogy ez az érzés általában "ráépül" a többi érzésünkre, tehát mindig van alatta másik érzelem, a harag csak a felszín. Sokan képtelenek időben felismerni dühüket, csak azután azonosítják, ha már cselekedtek. A meggondolatlan cselekedetek hatására viszont gyakran szembesülnek gondokkal. - Ugyancsak fontos, hogy megfejtsük, milyen érzelmeink vannak a düh érzése alatt, vagyis mitől lettünk dühösek - teszi hozzá a pszichiáter. - Mit éreztünk előtte, akár csak egy pillanatra is? Ilyen érzés lehet például a csalódottság, a tehetetlenség, a megalázottság. A mélyebben meghúzódó érzelmek azonosítása nagyon nehéz feladat, de rendkívül fontos mind az önismeret, mind pedig a düh kezelésének szempontjából. Ugyanis épp ezek miatt az érzések miatt reagálunk dühösen, ezért hosszabb távon nem elsősorban a haraggal, hanem ezekkel az érzésekkel van teendőnk.

Mit tenne?

Ahhoz, hogy a haragot megfelelően kezelje, először ismerje meg saját temperamentumát. Olvassa el a következő helyzetet, és válassza ki a habitusához legközelebb álló választ, majd olvassa el a mellette álló számhoz tartozó értékelést és tanácsokat.

Beszéljünk magunkról!

- Amikor a többiekkel a problémánkról beszélünk, támadás helyett célszerű úgynevezett "én-üzenetet" megfogalmazni, vagyis a saját érzéseinkről beszéljünk, ne a másikról. Így könnyebb a kommunikáció, és azt is elkerülhetjük, hogy a beszélgetőpartnerünk megtámadva érezze magát - tanácsolja dr. Battonyai Tünde pszichiáter. - Indulataink kezeléshez érdemes lehet szakembertől segítséget kérni, ha gyakran érezzük magunkat dühösnek - teszi hozzá a szakértő. - A tartós feszültség és a gyakori düh ugyanis egyrészt betegségekhez vezethet, másrészt pedig megkeseríti az életünket, nagymértékben rontja az életminőséget, holott van segítség és megoldás.

Újabban sokat veszekednek a férjével. Miután egy házimunkáról folytatott vita csúnya veszekedésbe torkollik, ön könnyek között hívja fel a húgát, hogy kiöntse neki a szívét. A húga ellátja jó tanácsokkal, és ezt is megígéri, hogy a beszélgetés kettejük között marad. Egy héttel később, egy családi vacsorán a bátyja bizalmasan megkérdi öntől, hogy kibékültek-e már a férjével a múltkori veszekedés után. Minthogy senki mással nem beszélt a történtekről, egyértelmű, hogy a húga adta tovább az információt. Hogyan reagál?

1. Feláll az asztaltól, és dühösen megkéri a húgát, hogy jöjjön ki egy pillanatra a konyhába. Itt, talán kicsit túl hangosan is a tudtára adja, hogy megdöbbent az árulásán, és elvesztette a bizalmát. Addig üti a vasat, amíg a húga a sírás szélére nem jut.

2. Csendben csikorgatja a fogait, és a vacsora végéig a szemkontaktust is kerüli a húgával. Később, amikor rákérdez, letagadja, hogy bármi baj lenne, de korán távozik a vacsoráról, és pár hétig a húga telefonhívásait sem fogadja.

3. Ökölbe szorult gyomorral üli végig a vacsorát, majd egész hétvégén a történteken rágódik. A húgának nem mond semmit, de csendben elhatározza, hogy többé semmilyen fontos dologban nem bízik meg benne.

4. Az este további részében nem foglalkozik az üggyel, de megkéri a húgát, hogy másnap üljenek le négyszemközt egy kávéra. Ekkor elmondja neki, hogy árulásnak érzi, amit tett, sértve érzi magát, és hogy időbe fog telni, amíg újra megbízik benne.

A választól függően...

1. Az ön stílusa: reaktív

Azonnal reagál az elszenvedett sérelemre vagy igazságtalanságra, akár az ordításig, vagy az ajtócsapkodásig is elmegy. Sokan azért választják ezt az utat, mert azonnali eredményhez vezet - amit azonban az azonnali megkönnyebbüléssel nyer, azt elveszíti a hosszú távú tisztelet terén. A többiek ugyanis lobbanékony, sőt, néha kifejezetten erőszakos személyiségnek fogják tartani. Ráadásul az azonnal robbanó embereknek sokszor kell megküzdeniük az utólagos bűntudattal és szégyennel, amiért nem tudták kontrollálni a viselkedésüket, vagy megbántottak másokat. Az egészségnek is árt a hirtelen harag, a szakértők szerint elsősorban a szív számára jelent stresszt - épp ezért a kutatások a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatával hozzák összefüggésbe.

Ezt tegye helyette:

 • Hűtse le magát: a cél csak annyi, hogy ne robbanjon azonnal, előbb inkább gondolja át az érzéseit. A reaktív típusú emberek sokszor úgy gondolják, hogy aki nem reagál azonnal, az gyenge. Valójában azonban az erő jele, ha képesek vagyunk tízig számolni, mielőtt felcsattannánk.
 • Lélegezzen! Amikor észreveszi a közelgő robbanás tüneteit - elvörösödik, felgyorsul a szívverése, megfeszülnek az izmai és ordítani szeretne - vegyen 10 mély lélegzetet, lélegezzen egészen mélyre, a hasába. Ez a technika extra oxigénnel látja el a szervezetét, és segíti a nyugtató hormonok, például a szerotonin termelődését.
 • Gondolkodjon stratégiában! Ha végre lelassul a szívverése, az annak a jele, hogy túljutott a "harcolj, vagy menekülj!" fázison. Ilyenkor már rendben van, ha kimutatja: nem helyesli a kialakult helyzetet. Érdemes valamilyen racionális választ megfogalmazni, amely sem a másik emberrel való kapcsolatát, sem az önbecsülését nem veszélyezteti.
 • Fejezze ki az érzéseit! Vádaskodás helyett fogalmazzon meg úgynevezett "én-üzenetet". Mondja például ezt a húgának: "rosszul esik, hogy most mások is tudnak a problémáimról." Keressen hosszú távú stresszoldó módszereket! Nagyon hatékony lehet például, ha a mindennapjai részévé teszi a jógát és a meditációt, amelyek segítenek megfékezni a dühét.


2. Az ön stílusa: passzív-agresszív

Szinte mindannyian hajlamosak vagyunk időnként passzív-agresszív módon kifejezni az érzéseinket. A gond az, hogy a passzív-agresszív viselkedés - amikor csak indirekt módon támadjuk a másikat, szabotáljuk a kezdeményezéseit, pletykálunk róla, vagy egyszerűen csak nem dicsérjük, sértődötten viselkedünk, esetleg egyáltalán nem vagyunk hajlandóak beszélni vele - nagyon könnyen azonosítható, és épp ahhoz vezet, amit el akartunk kerülni: konfrontációhoz. Ugyanilyen problematikus, hogy a passzív-agresszív típusú emberek sokat rágódnak a többiek árulásán, ez pedig érzelmi és fizikai stresszt, például szorongást okoz.

Ezt tegye helyette:

 • Ismerje el! A passzív-agresszív emberek gyakran úgy érzik, nincs joguk az erőteljes érzelmekre. Nyugodtan ismerje el, ha valaki viselkedése felzaklatta.
 • Figyelje magát! Ha nem biztos benne, hogy passzív-agresszív módon viselkedik-e, tegye fel magának a kérdést: hogyan érezném magam, ha valaki így viselkedne velem? Ha a válasz az, hogy rosszul, akkor hagyja abba, amit csinál.
 • Beszéljen a tükörbe! Ha nehezére esik elmondani valakinek, hogy dühös, próbálja el a mondanivalóját a tükör előtt.
 • Adjon hangot az igényeinek! Kezdje azzal, hogy közös célt fogalmaz meg (például fenntartani a jó kapcsolatot, tisztázni a félreértéseket), majd beszéljen az érzéseiről.
3. Az ön stílusa: elkerülő

Ha úgy tesz, mintha minden rendben lenne, akkor is, amikor távolról sem ez a helyzet, az szó szerint megbetegítheti. A düh lenyelése tönkreteszi az önbecsülésünket, mivel gyengének, és igényeink kifejezésére képtelennek érezzük magunkat, ez pedig depresszióhoz is vezethet. A szorongás persze más betegségek formájában is utat találhat, a tanulmányok szerint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák, ez emésztőrendszeri gondok és a depresszió kialakulásához, mivel a felszín alatt egyre gyűlő düh stresszhormonokkal árasztja el a testet.

Ezt tegye helyette:

 • Ismerje fel a dühöt! Az elkerülő típusú embereknek gyakran gondjaik vannak azzal, hogy felismerjék, mikor dühösek. Ha azon kapja magát, hogy megsértődött valakire, vagy stresszes, keresse meg a kiváltó eseményt.
 • Fogalmazza meg, mitől fél! Az elkerülő magatartás gyakran a kimondatlan szorongásból származik, például félünk attól, hogy egy kapcsolat megszakad, ha hangot adunk az érzéseinknek. Ezek a félelmek azonban gyakran alaptalanok - ha ezt belátjuk, könnyebb lesz cselekedni.
 • Gyakoroljon! Tűzze ki célul, hogy naponta legalább egyszer felvállalja az érzéseit mások előtt. Ahogy hozzászokik a módszerhez, máskor is könnyebb lesz megvalósítani.
4. Az ön stílusa: egyenes

Nincs gondja azzal, hogy fel- és elismerje, ha dühös - ahelyett azonban, hogy kimondaná, ami csak az eszébe ötlik, racionális, konstruktív és tiszteletteljes hozzáállást alakít ki, mielőtt kinyitná a száját. Ez a reakció csaknem ideális, mindössze annyi a teendője, hogy továbbra is ezen az úton jár. Az egyenes beszéd a leghatásosabb módja annak, hogy pozitív kompromisszumra jussunk, ez pedig megmutatja, hogy tiszteli a többiek igényeit és érzéseit, miközben a saját érzelmeit sem hagyja figyelmen kívül.

Ezt teheti még:

 • Válogasson! Nem minden helyzetben van szükség cselekvésre. Ha a másik fél hozzáállása miatt aránytalanul nagy probléma kerekedne az ügyből, lehet olyan helyzet, amit érdemesebb annyiban hagyni.
 • Finomítsa a kommunikációját! Bár az élet legtöbb területén képes asszertíven kommunikálni, lehet, hogy egyes kérdésekben túl- vagy alulreagálja a helyzetet. A családtagjainkat például általában nehezen kezeljük.
 • Érdemes elolvasnia a többi stílustól írottakat is, hogy rájöjjön, van-e olyan helyzet, amikor például passzív-agresszívan, vagy elkerülően reagál. Ha van ilyen helyzet, igyekezzen ilyenkor is változatni a reakcióján.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +27 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag