1,4 milliárd forintért kelt el a világ egyik legrégebbi könyve

Hárommillió fontért kelt el a világ egyik legrégebbi könyve, a Crosby-Schoyen kódex Londonban.

A Christie's aukciósház 3,06 millió fontért (1,434 milliárd forint) árverezte el a világ legrégebbi könyveként számon tartott Crosby-Schoyen kódexet Londonban. A 3. század közepe és a 4. század között papiruszra írt kódex kopt nyelvű. 

Szakértők szerint "a legrégebbi keresztény liturgikus szövegek" olvashatók benne, közöttük Péter első levele és Jónás könyve - hangsúlyozta a Christie's.  A kódex eredetileg 68 lapból állt, amelyből 51 maradt fenn. Ezeket plexiüveg mögött őrzik, minden oldalon 11-18 sor írás található két oszlopban. A szöveget ugyanaz az írnok jegyezte le.    

aukció
Illusztráció. Fotó: Getty Images

A könyvet más papiruszokkal és pergamenekkel együtt az 1950-es évek elején fedezte fel Egyiptomban egy svájci gyűjtő, Martin Bodmer, majd a következő évtizedekben többször is gazdát cserélt. A kódex a nevét Margaret Reed Crosby amerikai mecénásról - aki lehetővé tette a Mississippi Egyetem számára a megvásárlását -, valamint utolsó tulajdonosáról, Martin Schoyen norvég gyűjtőről kapta.    

A kézirat a Schoyen-gyűjtemény más darabjaival együtt került kalapács alá hétfőn este Londonban. Az eladási ár mélyen alatta maradt más régi kéziratokénak, például a Sassoon kódexének, a legrégebbi héber bibliáénak, amely tavaly több mint 38 millió dollárért (14 milliárd forint) kelt el New Yorkban a Sotheby's árverésén.    

Bill Gates, a Microsoft alapítója pedig 1994-ben 30 millió eurónak megfelelő összeget fizetett ki a Leonardo da Vinci tudományos írásait tartalmazó Leicester kódexért.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra