"A világ nem fog lelassulni, ezért nekünk kell"

Alig vártuk már az év végét, hogy végre megpihenhessünk, közben mégis annyira túlvállaltuk és leterheltük magunkat, hogy szinte semmit sem tudtunk megélni a karácsonyi hangulatból és az ünnep varázsából? Nem vagyunk egyedül. A jó hír azonban az, hogy tehetünk azért, hogy a következő évünket már ne a stressz és rohanás uralja. Szakemberrel beszélgettünk.

Napjainkban általános probléma, hogy úgy érezzük, az élet csak úgy elrohan mellettünk, és nekünk időnk sincs megélni az igazán fontos pillanatokat, érzéseket. Emellett állandó társunkká vált a stressz és az "agyalás", ami nem csak mentálisan és lelkileg, hanem fizikailag is fárasztó. Az év végén pedig jellemzően hatványozódik a probléma: könnyen elveszünk az ajándékvásárlás, az ünnepi menü, a nagytakarítás és a munkahelyi szűkös határidők örvényében, Ráadásul sokszor még a szabadságunk alatt sem tudunk kikapcsolni, mert már előre idegeskedünk az új év próbatételein.

"Ilyen az élet" - gondolhatják most sokan, csakhogy ezzel a hozzáállással idő előtt kizsigereljük magunkat. Ahhoz, hogy az állandó stressz és rohanás ne vegye át teljesen az irányítást az életünk felett, bizony meg kell találnunk a gázpedál mellett a féket is, a múlt sérelmei és a jövő kihívásai helyett pedig próbáljunk meg inkább az "itt és most"-ra koncentrálni. "Egy 2010-es kutatás szerint akkor vagyunk a legboldogabbak, amikor a jelenben vagyunk. Az elménk azonban ezt nem támogatja, mert tudunk előre és utólag is gondolkodni. A jó hír azonban az, hogy az elme tréningezhető, és megtanulhatjuk, hogyan érkezzünk meg a jelenbe, hogy átélhessük a pillanatokat" - magyarázta Krajcsó Nelli mindfulness tréner, a Slow Budapest alapítója.

lelassulás, rohaás, stressz, slow life, elcsendesedés, új év
A világ nem fog lelassulni, ezért nekünk kell. Fotó: Getty Images

Hagyjuk, hogy a tél elcsendesítsen minket

Amennyiben arra vágyunk, hogy a következő adventi időszakunk a mostaninál jóval nyugodtabb és örömtelibb legyen, érdemes már január 1-jén elkezdeni a változtatást. "Azt szoktam mondani, hogy a lassú karácsonyra egész évben készülünk, ugyanis nem lehet egy pillanat alatt megállni" - fejtette ki a szakember. Hozzátette, a tél egy nagyon jó időszak arra, hogy megértsük, mit is jelent a lelassulás. "Maga a tél természetesen vinne bele minket az elcsendesedésbe. Ha megnézzük, a természet most alszik. Hideg van, több ideig van sötét, és ez próbára teszi a testünket is, hiszen melegítenie kell magát. Nagyon sok energia arra megy el, hogy ne betegedjünk meg a hidegben. Ilyenkor sokkal több időt kell szánnunk a pihenésre, nehezebb reggel felkelni" - tette hozzá.

A szakember úgy véli, a mai élet egyik csapdája, hogy azt hisszük, mindig ugyanolyan intenzitással nyomhatjuk a gázpedált, és nem vagyunk összhangban az évszakok váltakozásával. Tapasztalatai szerint a legnagyobb nehézséget talán az jelenti, hogy nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy a csendben megjelehetnek nehéz gondolatok is, ezért túlkompenzálunk, például vásárlással, vagy programokkal telezsúfolt hétvégékkel.

Az olvasáshoz az egyik legjobb időszak a tél, amikor esténként kényelmes pizsamába bújva, meleg takaró alá kucorodva, forró itallal a kezünkben egy kicsit kiszakadunk a napi valóságból. Mutatjuk, szerintünk melyek a legjobb könyvek a hosszú téli estékre.

Éljünk a mának - de most már tényleg

"A múlandóságot a jó pillanatokban sem tudatosítjuk, pedig ha tudatosítanánk, hogy elmúlnak, nem csak a rossz, hanem a jó pillanatok is, akkor a tudatos jelenlét segítene abban, hogy jobban megéljük a jelenünket" - mutatott rá a tréner, aki már rengeteg kliensének tanította meg a mindfulness alapú stresszcsökkentést. Mint mondta, a világ nem fog lelassulni és a stressz nem fog eltűnni az életünkből, mi viszont megtanulhatjuk jól kezelni a kialakult helyzeteket. "Azt tanítom, hogy nem a stressz forrása, hanem az arra adott reakciónk tesz minket stresszessé, tehát stresszünk intenzitása nem attól függ, hogy a főnökünk goromba-e, hideg van-e vagy sem, vagy a busz otthagyott-e reggel, hanem a helyzetre adott reakciónktól" - hangsúlyozta. Véleménye szerint fontos lenne megérteni, hogy nincs egy külső erő, ami alakítja, hogyan dolgozunk, hogyan élünk, és hogyan pörgeti magát a világ - ezt az emberek csinálják "és éppen ezért a változtatás is belőlünk is kell, hogy jöjjön, sőt elsősorban belőlünk".

Hogyan kezdjünk neki a lelassulásnak?

A tudatos jelenlét lényege, hogy tréningezzük az elménket, és megtanuljuk ellazítani a testünket. "A legfontosabb, hogy megértsem: úgy kell döntenem, hogy az a jóllétemet segítse. Ehhez nagyon fontos a tudatosság és az önismeret. Én már tudom, hogy még a folyton nyüzsgő Budapesten is meg lehet tapasztalni a nyugalmat, ha ismerjük és segítjük magunkat" - emelte ki Krajcsó Nelli. Mint mondta, kreatívan, játékosan is el lehet kezdeni a lassítást. Ő például azokon a reggeleken, amikor nehezebben áll neki a feladatainak, csak bekapcsolja a zenét, és hagyja, hogy a dallamok hatással legyenek a testére és a hangulatára. De sokat segíthetnek a nyújtógyakorlatok, a hosszú be- és kilégzés, illetve a könnyed, energizáló testmozgás is.

"Nagyon jó még a digitális detox, ami azt jelenti, hogy tudatosan eltesszük a kütyüket. Tudom, hogy sokan még most is home officeban, otthonról dolgoznak, de munkaidő után nekik is fontos lenne lecsukni a laptopot. Az a baj, hogy nagyon rászoktunk arra, hogy folyamatosan ingereknek tesszük ki magunkat, de gondoljunk csak bele, hogy a hírfolyamon egyetlen görgetéssel mennyi információ ér minket. Az agyunknak ezt mind be kell fogadnia és fel kell dolgoznia, ez pedig fárasztó, kell neki is a pihenés" - hívta fel a figyelmet a szakember. Azt tanácsolta még a tréner, hogy amikor csak tudunk, menjünk ki a természetbe, és a hideg ellenére is tegyünk egy sétát. "Higgyük el, nem a séta fog lefárasztani minket, egy végigdolgozott nap után pont inkább feltöltő hatása van."

A fentieken kívül érdemes továbbá arra is figyelnünk az előttünk álló következő évben, hogy igyekezzünk meglátni és megélni az élet apró örömeit. Krajcsó Nelli szerint még egy nagyon pici örömöt adó dolog is ki tud minket hozni a legrosszabb hangulatból is, ha meg tudjuk élni a pillanat varázsát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra