+18° - +36°
Nincs front

A nő ezer arca

A napokban jelent meg C. Molnár Emma A nő ezer arca című könyve. A szerző pszichoterapeuta, és azok közé a nagyformátumú emberek közé tartozik, akik saját eszközeikkel sokaknak nyújtanak lelki segítséget.

Ön a pszichoterápia jeles képviselője. Mindig is ez a vonal érdekelte?
A pszichoterápia számomra rendkívül izgalmas tudományterület, 16 éves korom óta szerettem volna pszichoterapeuta lenni. E tudományágon belül viszonylag új területekkel foglalkozom. Ilyen például a szülészet-nőgyógyászati pszichoszomatika. Erre a területre is próbálom a pszichoterápiás gondolkodást és eszköztárat bevinni. Én egyébként aktív analitikus módszer szerint dolgozom.

Milyen kérdések izgatták leginkább?
Fiatalabb koromban számomra a legérdekesebb kérdés az volt, hogy ki is az ember, mi az útja, mitől lesz olyan, amilyen. Természetesen a fejlődés is izgalmas kérdéskör, vagyis hogy a jó hogyan lehet jobb és még jobb. Felnőtt fejjel számomra a legrejtélyesebb kérdés az emberi kapcsolat önmagunkkal, másokkal és a világgal. Miközben az ember kapcsolatba kerül, ad magából, kap, fejlődik és megőrzi önmagát. Ezt a kérdést feszegeti nagyon sok tudomány, sőt a művészet is.
Mi indította arra, hogy megírja A nő ezer arca című könyvét?
A munkámból fakadóan sokat kell írni, publikálni, de az számomra eléggé kötött műfaj. Viszont maga a pszichoterápia és gondolkodásmódja sokkal szabadabb világ. Mindig is izgatott ennek a világnak az írásban történő megjelenítése. Talán furcsán hangozhat, de ezt a könyvet jókedvemben írtam.

Műfaját tekintve hova sorolná?
Műfajilag nehezen meghatározható. Miközben tudományos jellegű könyv, valójában mégsem elégíti ki a közhely elvárásokat a tudomány irányában. Én a könyvet inkább pszichológiai esszének titulálom. Az Akadémia Kiadó gondozásában már 1996-ban megjelent Az anyaság pszichológiája című könyvem, amely az anya-magzat kapcsolatról és kommunikációról szól. Most 2007-ben pedig A nő ezer arca.
Mindkét könyv az Akadémia Kiadó pszichológia tudományos sorozat része.
Kiknek íródott a könyv, kiknek ajánlja jó szívvel?
A férfiaknak, akik érdeklődnek a nők iránt, és a nőknek, akik érdeklődnek önmaguk iránt, valamint mindazoknak, akik belátják, hogy Karinthy Frigyesnek igaza volt a Capillaria kisregénye nagyon szép és filozófikus értékű előszavában: "Nagy felfedezést tettem, ember olyan nincs. Embert még nem láttam soha, akit láttam, az férfi volt, vagy nő volt."
Az ember kétarcú: férfi és nő, és megvan az értéke ennek a kétarcúságnak. Ez fontos, mint a kiegészülés lehetősége a férfiaknak és nőknek, és nemcsak a magánéletben, hanem a munka világában is.

Könyvének utószavában jó felfedező utat kíván az olvasónak. Milyen sejtelmes felfedezésekkel lehet gazdagabb az olvasó?

Vásárolja meg!

Sokan megtiszteltek, nagyon érdekes e-maileket kaptam a könyv kapcsán. Egyik fiatal nő például azt írta, rendkívül hálás nekem azért, hogy ezt a könyvet a kezébe vehette, mert sok téves elgondolást tisztázott benne a könyv. Ez a könyv segít a tisztánlátásban.
Természetesen mindenki a saját szemüvegén keresztül olvassa a könyvet, és így ítéltetik meg, hogy kinek mit jelent. Hogy milyen hatást fejt ki, abban jócskán benne van az olvasó "nézőkéje" is. Sokszor látjuk leírva, hogy az ember biopszichoszociális egység. A könyvben kis is fejtem, mit is jelent ez pszichológiai értelemben. Ez a nézőpont újszerű és izgalmas. Nincs pszichénk csak úgy, hanem mélyen beágyazott abba a biológiai rendszerbe, amitől nő a nő. Ennek a rendszernek a fejlődése ad lehetőséget a férfiak megértésére. Ezért ajánlom a könyvet a férfiaknak is.
A Téged választalak... fejezet arról szól, hogyan választunk párt magunknak. Ön hogy látja, mennyire változott meg a párválasztás a XXI. században?
A választás a tudatosság és az ösztönösség vonalát kell hogy kövesse. Az ember természetes vágya, hogy ki akar egészülni a másik nemmel. Ez rendjén is való. Hogy ki kivel tud kiegészülni, abban sok az ösztönösség. Aki jóban van a saját ösztönös életével, az jobban választ. Itt nem a nemi ösztönre gondolok, hanem az ösztön világára. A párkapcsolatoknak vagy célirányultságuk vagy hedonista irányultságuk van.
A XXI. században is mind a finalitás-elv, mind pedig a hedonista elv alapján működnek a párkapcsolatok. Az viszont alapvető váltás, hogy a hedonista választásnak nem volt akkora szabadsága, társadalmi megengedettsége a régebbi korokban, mint napjainkban.
De nem kell félnünk, nem fog eltűnni a finalitás-elvű kapcsolat, amely az életét a másikkal kiegészülve próbálja elképzelni.

A nőknek a mindennapi életben több szerepben is tündökölniük "illene"; példás családanya, jó feleség, hű szülőtárs, csábító jelenség és folytathatnánk a sort. Hogyan egyeztethetők össze ezek a szerepek a mai világban?
Én nem vagyok szereppárti, éppen ezért is lett a könyv címe A nő ezer arca. A könyvben is próbálom hangsúlyozni, hogy itt nem szerepekről van szó, hanem a nőben lévő érzelmi gazdagságnak és energiának a tárgyiasulásáról, a külső megjelenéséről. Ennek az energiának a megtermékenyítő ereje és iránya az, ami változik, és nem a szerep.
A szerepteória a kapcsolatot ragadja meg. Ez az izgalmas dinamika a köztudatban átment szereprepertoárba. Ez torzítás. Én arról próbálok beszélni, hogy a nőkben létezik egy emocionális gazdagság, egy energiabázis, egy irányultság, amelyik jellegzetes vonásokat mutat, szemben a férfiakéval. Ezeknek az energiáknak a helyes mederben történő megjelenése gazdagító erejű a nők és környezetük számára. Ha ez az energia téves, merev rendszerben jelenik meg, akkor kimerítő, romboló hatású is lehet. A nőben lakik egyfajta női energiaforrás, amely ha szabadon áramlik, akkor az üdítő mindenki számára, míg ha eltorlaszolják, vagy beszennyezik, akkor az egyfajta lélektani környezetszennyezés, de ezzel még a Greenpeace nem foglalkozik. Ezzel a pszichoterapeuták foglalkoznak.
A lélektani környezetszennyezésért természetesen a nők is felelősek, mert önmagukat is szennyezhetik, de ugyanúgy önmagukat tisztítani is tudják.
A könyv taglalja a családi kommunikáció fontosságát is.
A nők általában kis koruktól fogva a női részletgazdagság miatt verbálisabbak, mint a férfiak, könnyebben fejezik ki magukat, gazdagabb szókincsük van. Jelentős számukra a beszéd. A nők gyakran ugyanezt a részletgazdag kommunikációt várják a férfiaktól.
A szavakban kifejezett fiktív világ jellemzi a nőket. Ezért ír az előszóban Pető Sándor arról, hogy a nőnek közelebbi viszonya van a transzcendens világgal.
A nőknek megvan a teremtésben a konkrét szerepük, a gyermek-mű-teremtés. A férfiak ezzel szemben egy objektív világ teremtésére fogékonyabbak.
A nőknek meg kell tanulni azt, hogy a férfi más kommunikációs rendszerben közöl. Ez szintén a családi harmónia része. A szeretet és a család fogalmát definiálhatjuk úgy is, hogy egymással folyamatos és kielégítő kommunikációban lévő emberek interakciói.

Felgyorsult, rohanó világunkban kezd elsikkadni, leegyszerűsödni a nő és férfi közötti kommunikáció. Nem tart a rosszirányú változásoktól?
Nincs alapvetően jó irány és rossz irány. A gondolatrendszer iránti megértés fontos. Az nem jó, ha a nő vagy a férfi minden áron a saját gondolatvilágába akarja átrángatni a másikat. Sajnos a kötődésnek egyre kisebb jelentősége és értéke van. El kell tudni fogadni, hogy a férfi és a nő másképp vesz részt a családi harmónia megteremtésében. Ugyanez figyelhető meg a munkahelyen is. Mindenki másként vesz részt a sikerben.
A könyv fejezeteit József Attila csodálatos versidézetei vezetik be. Tudatosan csak József Attilát választotta?
Igen. József Attilának ambivalens viszonya volt az édesanyjával. Ezért a költészetének van egy olyan vonulata, amelyben megpróbálja a női pszichét beemelni a saját lelkébe. Azokat a verseket választottam ki, amelyek József Attila lelkének női rezdüléseit jelenítik meg. A költő tudja, hogy néz ki a női lélek.

A nő ezer arca program szoros összefüggést sejtet a hasonló című könyvével. Mi a program célja?
Ezek komplex pszichoterápiás programok, amelyeknek más és más a céljuk. A programok mind egyénileg, mind kiscsoportos formában elérhetőek. Vannak tematikus csoportok is, például a női, illetve a férfi hatékonyság növelése.
"A nő ezer arca" képesség- és kapcsolatelemző, fejlesztő programjai azt a célt tűzték maguk elé, hogy a különböző női szerepek (az erotikus és kihívást adó, az anya és családanya, a feleség, a családtag és családszervező, a munkavégző és munkatárs stb., a feszültségelviselő és okozó) és mindezen szerepbetöltésekhez nélkülözhetetlenül szükséges érzelmi, gondolati, cselekvésbeli egységét kimunkálják.

A programról részletesen a www.anoezerarca.hu oldalon olvashat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt a derült időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag