Egy lengyel szabadsághős tiszteletére futottak a magyarok

Hetedik alkalommal szervezték meg a Kosciuszko-szabadságfutást Washingtonban, Tadeusz Kosciuszko emlékére, aki az amerikai függetlenségi háborúban harcolt. A rendezvényen magyarok is részt vettek.

A washingtoni magyar nagykövetség a legnagyobb létszámú diplomatacsapattal vett részt a lengyel külképviselet által szervezett hagyományos Kosciuszko-szabadságfutáson vasárnap.    

A Washington melletti Great Falls vízesés nemzeti parkjában tartott 5 kilométeres közösségi futóversenyt hetedik alkalommal rendezték meg, hogy emlékezzenek a lengyel szabadsághősre. Tadeusz Kosciuszko 1776-tól részt vett az amerikai függetlenségi háborúban, és 1784-ig maradt a tengerentúlon. A lengyel erők főparancsnoka volt az 1794-es szabadságküzdelmek, Lengyelország 1792-es feldarabolása idején.    

Washington futás
350-en vettek részt a szabadságfutáson (Illusztráció). Fotó: Getty Images

Takács Szabolcs nagykövet, aki a magyar külképviselet csapatának tagjaként részt vett az eseményen, felhívta a figyelmet: az amerikai függetlenségi háborúban harcoltak magyarok is, mint például Fabriczi Kováts Mihály, akit a lengyel Kazimierz Pulaskival az "amerikai lovasság atyjaként" emlegetnek. A nagykövet felidézte, hogy 2022 októberében a magyar lovassági tiszt emléktábláját a lengyel partnerekkel közösen avatták fel a Georgia állambeli Savannah-ban.    

A Kosciuszko-szabadságfutáson a szervező ország csapata mellett képviseltette magát többek között a szlovák, a cseh és a szlovén nagykövetség is. Az eseményre összesen 350-en jelentkeztek, a felnőttek 5 kilométeres futama mellett a gyerekeknek 1 kilométeres futást rendeztek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.