Hírlevelek
Regisztráció

A marihuána káros hatásai

Az agyra van jelentős hatással

2016.05.22.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A kutatók szerint a marihuána különösen a tinédzserekre ártalmas, mert az addikciós folyamatokat befolyásolja a fejlődő agyban. Az eredmény meglehetősen nyugtalanító, mert a kannabisz nagyon népszerű a kamaszok körében.

"Az illegális kábítószerek közül a marihuána a legelterjedtebb a tinédzserek körében, mert a többség ezt tartja a legkevésbé ártalmasnak. Ez a tévhit vezetett oda, hogy egyre több amerikai államban legalizálják és teszik könnyen hozzáférhetővé a szert. A törvények meghozatalakor azonban általában nem vették figyelembe a kannabisz hatását a legsérülékenyebb populációra, a tinédzserekre, és nem tanulmányozták a tudományos kutatásokat" - állítják a tanulmány szerzői, Didier Jutras-Aswad, a Montreali Egyetem, valamint Dr. Yasmin Hurd, a New York-i Mount Sinai Egyetem kutatói.

A marihuána veszélyei

Füves cigaretta formájában erősen károsítja a tüdőt, torokfájás, légcsőhurut léphet fel. A marihuánát használóknál a rövidtávú memória és a tanulási készségek is gyengülhetnek, de a szer kiürülésével a szervezet regenerálódhat. A rendszeres (napi) használat az iskolai teljesítményen is meglátszik, enerváltságot okoz és növelheti a mentális betegségek kialakulásának veszélyét. Alkoholfogyasztás után használata könnyen vezet rosszulléthez, hányáshoz. Ha rosszullétet okoz, fontos a folyadék és cukor (édesség) bevitele. Erről a drogról bővebben Drog ABC-nkben olvashat, ide kattintva!

A szakértők hozzátették, hogy bár a kamaszok kannabisz expozíciójának hosszú távú hatásának alaposabb megértéséhez további szisztematikus kutatásokra lesz szükség, a jelenleg rendelkezésre álló adatok azt bizonyítják, hogy a marihuána jelentős hatást gyakorol a felnőttkori addiktív viselkedésre, különösen a sérülékenyebb személyek alcsoportjában.
A marihuána azokon a kémiai receptorokon keresztül lép kölcsönhatásba az aggyal, amelyek olyan területeken helyezkednek el, amelyek a tanulásért, a jutalmazás szabályozásáért, a motivált viselkedésért, a döntéshozatalért, a szokások létrehozásáért és a motoros funkciókért felelősek. Mivel az agy struktúrái kamaszkorban gyorsan változnak, a kannabisz befolyásolhatja ezeknek a tulajdonságoknak a fejlődését.
A kutatók azt is hozzátették, hogy a marihuána-függőség öröklött is lehet, vagy pszichológiai tényezők eredményeképpen is kialakulhat. A marihuána tehát nem ártalmatlan, és genetikai vagy pszichológiai szűréssel azonosítani lehet, kik vannak kitéve a droggal való visszaélés legnagyobb kockázatának.
Betegséglexikon mobil alkalmazás