Szívbetegségeket előzhet meg egy új kezelés

A sejtelhalás egyik formájának szabályozásával megakadályozható bizonyos szívbetegségek kialakulása - állítják kínai kutatók.

Mire utal, ha fizikai igénybevétel hatására túl gyorsan kimerülünk? Részletek itt.

A ferroptózis a programozott sejthalál egyik változata, amely a vassal függ össze. A kutatók szerint ez a folyamat károsíthat fontos szerveket, illetve idegrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. A kardiomiociták - a szív összehúzódását biztosító izomsejtek - sem képesek regenerálódni, elhalásuk így szívizom-károsodáshoz, valamint egyéb betegségekhez vezethet.

Egy új kezelés segíthet megelőzni a kardiomiopátia kialakulását
Egy új kezelés segíthet megelőzni a kardiomiopátia kialakulását

A Csöcsiangi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói egérmodelleken végzett vizsgálatok révén megállapították, hogy a szívkárosodás elsődleges oka a kardiomiociták ferroptotikus sejthalála. Egy, az emberi szervezetben természetes formában is jelen lévő antioxidáns, a glutation szintjének növelésével ugyanakkor megakadályozható a szívizomsejteket sújtó ferroptózis és az azzal összefüggő szervkárosodás.

A szakemberek szerint eredményeik egy új terápiás kezelés lehetőségét jelenthetik azon páciensek számára, akiknél fennáll a kardiomiopátia kockázata. A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, hátterében a szívizom károsodása áll. A kutatásról készült tanulmány a Circulation Research című folyóiratban jelent meg.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: