Beszédünk árulkodhat a közelgő infarktusról

Egy új számítógépes algoritmus hangfelvételek elemzése révén előre jelzi a koszorúér-betegséget és a hozzá kapcsolódó eseményeket, beleértve az infarktust.

Egy mesterséges intelligenciát használó számítógépes alkalmazás pusztán a beszédhang alapján pontosan megjósolja, hogy egy adott személynél milyen mértékű az eltömődött artériák miatti szívproblémák veszélye. Az erről szóló – egyelőre még nem felülvizsgált - tanulmányt nemrégiben tette közzé egy preprint felületen a Lancet folyóirat.

A kutatók megállapították, hogy a magas hangbiomarker-pontszámú embereknél 2,6-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki koszorúér-betegség a szívartériákban felhalmozódó plakkok miatt. Körükben az orvosi vizsgálatok háromszor nagyobb valószínűséggel mutatták ki a plakkok felhalmozódásának bizonyítékait, mint azoknál, akiknek alacsony volt a hangbiomarker-pontszámuk. Bár e technológia még nem áll készen a klinikai alkalmazásra, a jelenlegi eredmények szerint a hangelemzés hatékony szűrőeszközként működhet azok azonosításához, akiknél szükség lehet a koszorúér-betegség alakulásának követésére. A kutatók szerint ez a megközelítés különösen hasznos lehet például a távegészségügyben.

Okostelefonon keresztüli hangelemzés révén kimutatható a szívinfarktus veszélye. Fotó: Getty Images
Okostelefonon keresztüli hangelemzés révén kimutatható a szívinfarktus veszélye. Fotó: Getty Images

"Nem azt akarjuk mondani, hogy a hangelemző technológia felváltaná az orvosokat vagy helyettesítené az egészségügyi ellátás meglévő módszereit, de úgy gondoljuk, hogy hatalmas lehetőség van benne, hogy a meglévő stratégiák kiegészítéseként működjön. A hangminta megadása intuitív, emellett élvezetes is a betegek számára, és javíthatja a betegirányítást is" – mondta Jaskanwal Deep Singh Sara, a Mayo Klinika kardiológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A hangjellemzők szerepet kérnek a diganosztikában

A tanulmány során alkalmazták először a beszédhang-elemzést a koszorúér-betegség kimenetelének előrejelzésére olyan pácienseknél, akiket a kezdeti szűrést követően prospektív (előretekintő) módon követtek nyomon. Korábbi tanulmányok retrospektíven (visszatekintve) vizsgálták a koszorúér-betegséghez és a szívelégtelenséghez kapcsolódó hangmarkereket. (Más kutatócsoportok számos rendellenesség, többek között a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a COVID-19 esetében alkalmaztak hasonló technológiákat.)

A kísérlethez a kutatók 108 olyan beteget toboroztak, akiket koronária-angiogramra, azaz a szív artériáinak állapotát felmérő röntgenes képalkotó eljárásra utaltak be. A résztvevőket arra kérték, hogy a Vocalis Health okostelefonos alkalmazással rögzítsenek három 30 másodperces hangmintát. Az első mintához egy megadott szöveget kellett felolvasniuk. A második mintánál arra kérték őket, hogy szabadon beszéljenek egy pozitív élményükről, a harmadiknál pedig egy negatív élményükről.

A Vocalis Health algoritmusa ezután elemezte a résztvevők hangmintáit. A mesterséges intelligencia alapú rendszert betanították a hangfelvételek több mint 80 jellemzőjének – például a frekvencia, az amplitúdó, a hangmagasság és a hanglejtés – elemzésére egy Izraelben gyűjtött több mint 10 ezer hangmintából álló gyakorló készlet alapján. Korábbi tanulmányoknál a kutatók hat olyan jellemzőt azonosítottak, amelyek erősen korreláltak a koszorúér-betegséggel. Az új tanulmányhoz a kutatók ezeket a jellemzőket egyetlen pontszámban kombinálták, amelyet -1 és +1 közötti számként fejeztek ki minden egyes vizsgált személy esetében. A betegek egyharmadának magas, kétharmadának pedig alacsony pontszáma volt – írta közleményében az Amerikai Kardiológiai Kollégium.

"Mi nem halljuk az egyes jellemzőket. Ez a technológia a gépi tanulást használja arra, hogy számszerűsítsen valamit, ami nem könnyen számszerűsíthető az emberi aggyal és füllel" – mondta Jaskanwal Deep Singh Sara.

A vizsgálat résztvevőit két éven keresztül követték nyomon. A magas hangbiomarker-pontszámú résztvevők 58,3 százaléka kereste fel a kórházat mellkasi fájdalom vagy akut koronária-szindróma (a súlyos szívproblémák egy típusa, amelybe a szívroham is beletartozik) miatt. Az alacsony hangbiomarker-pontszámú résztvevőknél ez az arány 30,6 százalékos volt. A magas pontszámot elérőknél nagyobb volt a valószínűsége annak is, hogy pozitív stressztesztet végezzenek, vagy egy későbbi angiográfia során diagnosztizáljanak náluk koszorúér-betegséget.

A vegetatív idegrendszer állhat a háttérben

A tudósok arra nem találtak egyértelmű választ, hogy bizonyos hangjellemzők miért jelzik a koszorúér-betegséget, de Sara szerint ebben a vegetatív idegrendszer játszhat szerepet. Az idegrendszernek ez a része szabályozza azokat a testi funkciókat, amelyek nem állnak tudatos kontroll alatt, és ebbe beletartozik mind a hangszalag, mind a szív- és érrendszer számos aspektusa, például a szívfrekvencia és a vérnyomás. Ezért lehetséges, hogy a hang "nyomokat hagyhat" a vegetatív idegrendszer működéséről, és ezáltal rálátást adhat a szív- és érrendszeri egészségre – tette hozzá a kutatóorvos.

Mivel még nem derült ki, hogy a Mayo Klinikán kifejlesztett megközelítés általánosítható-e, vagyis alkalmazható-e más nyelveken, más országokban és egészségügyi intézményekben, további kutatásokra van szükség. Sara hozzátette: fontos lesz a biztonsági és adatvédelmi kérdések kezelése, mielőtt ezt a technológiát beépítik a telemedicinába vagy a helyi egészségügyi felmérésekbe – írta a Science Daily.

MR segítségével fel lehet deríteni az egy éven belül valószínűleg bekövetkező halálos szívkoszorúér betegséget és más jelentős kardiológiai eseményeket is. Ám az orvosok szerint az így megalkotott képeket nehéz pontosan elemezni, mert túl sok az adat ahhoz, hogy az apró változásokat kiszúrja az ember. Egy kutatócsapat az elemzést mesterséges intelligenciára bízta, és meglepően pontos előrejelzésekhez jutott.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)