+18° - +34°
Nincs front

Szívügyeink őrzői

Az Ofner Péter főigazgató főorvos vezetése alatt működő budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet egy olyan széles spektrumú szívcentrum, ahol az újszülöttektől a felnőtt korig minden szívbeteget fogadni tudnak.

Címszavakban az intézményről

Gottsegen György a maga kora nagy formátumú orvosa volt, aki felismerte, hogy a kardiológiát külön kell választani a belgyógyászattól.
Minden energiáját és idejét egy korszerű kardiológiai központ életre hívására szentelte, így jött létre 1957-ben az Országos Kardiológiai Intézet, amelynek első főigazgatója volt: 1965-ben bekövetkezett halálig itt dolgozott.
A Gottsegen György halála óta eltelt 40 év nem tűnt el nyomtalanul az intézet életében. Az őt követő főigazgatók és vezetésük alatt álló kollégák áldozatos munkájának köszönhetően ma már egy ultramodern szívcentrum várja az arra rászorulókat.
Ebben az egyprofilú intézetben működik mind felnőtt-, gyermekkardiológia és szívsebészet.
Az újszülöttektől és csecsemőktől az idős betegekig mindenkit tudnak fogadni, mert rendelkezésre áll az erre megfelelő szakember és high-tech medicina.
Az intézetben továbbá röntgen-, hemodinamikai és intervenciós osztály, elektrofiziológiás pacemaker terápiás osztály, izotópdiagnosztikai osztály és központi labor is működik.
Az intézet fekvőbeteg részlegén a felnőtt kardiológián 140 ágy, a koronária őrzőn pedig 10 ágy áll a betegek szolgálatára.

Megnyugtató kezekben a szívbeteg gyermekek

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológiai centruma "unikumnak" számít a szakmában, hisz a kiváló orvos-csoport és a szakasszisztencia segítségével a kis betegeknél a legkomplikáltabb beavatkozásokat is el tudják végezni.
Magyarországon évente 550-600 csecsemő és gyermek szívműtétre és mintegy 150-200 szívkatéterezésre van szükség. Ebben az intézetben végeznek csecsemőkori teljes korrekciós műtéteket is, ami óriási előrelépést jelent a szakmában, mivel korábban ezeket a fejlődési rendellenességeket több lépcsőben operálták, így a műtétek végighúzódtak a gyermekek jó néhány életévén. Ma már a csecsemőkorban elvégzett korrekciós műtétek lehetővé teszik a normális fejlődést a szív- és érrendszer szempontjából, és ha a gyermek a legbonyolultabb fejlődési rendellenességgel születik is, megélheti a felnőtt kort, és egészséges felnőtté válhat.

Szakemberképzés és tudományos munka

Az intézet keretein belül működik a SOTE kardiológiai tanszéke, így a szívcentrum teret ad mind a graduális, mind pedig a postgraduális szakemberképzésnek, továbbá zajlik itt rezidensi képzés is. Így joggal kijelenthető, hogy az intézet a hazai szakemberképzés egyik fellegvára.
Az itt dolgozó orvosok és szakdolgozók közül sokan több évtizede az intézetben dolgoznak, ami hatalmas segítséget jelent a jó minőségű munkához. Az orvoshiány ismeretlen, sőt, sajnos kiváló szakemberek alkalmazásáról kell lemondani a behatárolt keretek miatt - említi a főigazgató főorvos.
Az intézetben több területen is zajlik kutatómunka: elektrofiziológia, szívelégtelenség, és működik egy ún. kísérleti osztály, ahol a szív és keringés kórélettani vizsgálatai folynak. Elindulóban vannak bizonyos genetikai molekuláris biológiai vizsgálatok, melyek közvetlen klinikai felhasználásra is orientálódnak.


A prevenció elengedhetetlen

Az intézet alapító okiratában szerepel a gyógyítás, az oktatás, a tudományos tevékenység és negyedik kiemelt csoportban a megelőzés, vagyis a prevenció.
A vezetőség a családorvosok együttműködésével elindított egy preventív programot, melynek keretében a családorvosok kardiovaszkuláris becsléseket végeznek a lakosság körében. Akik közepes és magas rizikófaktorú besorolást kapnak, azokat a családorvos az intézetbe irányítja, ahol további, személyre szabott vizsgálatokon mennek keresztül. Így könnyebbé válik a testreszabott terápia meghatározása.
Az intézetben betegelégedettségi kérdőívek alapján folyamatosan monitorozzák a betegeket, és tekintetbe veszik véleményüket.

Szívükön viselik a betegek sorsát - már sokszor bizonyítottak

Az intézet az idén júniusban végzett egy őssejt-beültetéssel járó infarktusos műtétet, ami azt jelenti, hogy a szakemberek az infarktus után a megnyitott ér elhalt területére a betegtől nyert őssejtet ültettek be, majd nézték, hogyan változik a balkamra funkciója és létrejön-e az elhalt terület életképessége. E műtéti eljárás olyan nagysikerű volt, hogy az intézetben azóta már négy ilyen beavatkozás történt.
A gyermek-beavatkozások, a csecsemő és újszülött műtétek mortalitási adatai felveszik a versenyt bármely nagy európai szívcentrummal. A felnőtt szívsebészet területén is kimagaslóan jó eredményekkel büszkélkedhet az intézet. Új műtéti eljárást vezettek be a koszorúér sebészetben: motornélküli, ún. dobogó szíven történő műtét (nem történik keringésleállítás a beavatkozáshoz), ami jelentősen csökkenti az ápolási időt, és jelentősen javítják a túlélést.
2006-ban készülnek az első gyermekszív-transzplantációra, amelyre már elkezdődtek az előkészületek.

Ambuláns kardiológiai rehabilitáció, járóbeteg előjegyzési rendszer, sürgősségi ellátás

Intézetünkben évek óta folyik az ambuláns kardiológiai rehabilitáció, ami az operált beteg körében igen népszerű. Ez egy komplex kezelési forma, amely kardiovaszkuláris gyógytornából, pszichoterápiából, életmód tanácsadásból, valamint diétás tanácsadásból áll. A kardiológiai rehabilitáció célja, hogy nagy kardiológiai események (szívműtét) után a kórházból való elbocsátást követően segítse a beteg fizikai pszichés erőnlétét visszanyerni, segítse a munkájába való visszatérését.
Műtött beteg esetében a műtétet követő egy hónap után, infarktus esetében a kórházi kibocsátás után kerül be a programba.
A program megkezdése előtt teljeskörű kardiológiai kivizsgálás (fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG, mellkasröntgen, echocardiographia és ergometria) történik a veszélyeztetettség kiszűrésére és a funkcionális stádium meghatározására.
A programban hetente háromszor vesznek részt a betegek. A programot természetesen kardiológus felügyeli, majd a program végeztével kontrollvizsgálatokat végeznek és tájékoztatják a háziorvost és a beteggondozó kardiológust az eredményről.
A járóbeteg ellátás előjegyzési rendszerben működik. Ha a családorvos javasolja a beteg alaposabb kivizsgálását, az intézet fogadni tudja egy héten belül a további műszeres vizsgálatok elvégzésére.
Manapság jelentősen megváltozott a kardiológián belül az invazív (szívkatéteres) eljárások iránti igény. A betegarányok eltolódtak a sürgősségi betegellátás irányába. Az akut koronária szindróma, instabil angina, akut infarktus ellátása ma már szívcentrumokban történik, így ezek a betegek azonnali beavatkozást kapnak.
A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben jól szervezetten működik a sürgősségi betegellátás, külön ügyeleti rendszert alakítottak ki a többi budapesti szívcentrummal, amelyet az ÁNTSZ felügyel. Ez biztosítja azt, hogy a betegek bármikor megkapják a megfelelő ellátást.

Intézeti műszerezettség

E széleskörű szívgyógyászati igényeket kielégítő intézménynek olykor fejtörést okoz az orvosi high-tech műszerek fejlesztése a szűkre szabott keretek túllépése miatt. Jóllehet, bizonyos beavatkozásokat elfogad a biztosító, de csak korlátozott számban. A katéterterápia során egyre újabb és költségesebb eszközöket építenek be a betegekbe, az elektrofiziológia és pacemaker terápia osztályon is szenzációs újdonság, hogy a betegeket bizonyos ritmuszavarokból olyan eljárással gyógyítanak meg, hogy a páciensnek nem kell többé gyógyszert szednie. Az eljárás során egy részletes elektroanatómiai térkép készül a szívről és a beavatkozásról, ami jelentős költséget jelent.
A csodával határos módon az intézmény nem küszködik financiális gondokkal, és az utóbbi időkben a gazdasági mutatói is megnyugtatóan alakulnak.
Az intézetben több alapítvány is működik, a gyermek és a felnőtt betegek számára, az ezekből befolyt adományokat az intézet kutatómunkára, oktatásra, továbbképzésre, és a betegellátásra fordítja.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet fóruma
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
Főigazgató: Dr. Ofner Péter
Kórházalapítás: 1957
Osztályok: Felnőtt és gyermek
Vonzáskörzet: Budapest és Pest megye
Ellátott fekvőbetegek száma: Felnőtt kardiológián 5000/év esetszám 6000 felett
Ellátott járóbetegek száma: 50 000 fő/hó
Orvos létszám: 79 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 163 fő
Gazdasági, műszaki dolgozói létszám: 66 fő
Fizikai dolgozói létszám: 67 fő
Gyermekalapítvány: A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány
Alapítvány: Gottsegen György Alapítvány


A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány
Számlaszám: 10102086-14544002-00000006
Adószám: 1966-1964-1-43.

"Gottsegen György Alapítvány az Országos Kardiológiai Intézetért"
Számlaszám: OTP Bank Rt: 11709002-20123440-00000000
Adószám: 18236655-1-43Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag