Koronavírus: több mint 300 ezer adag Janssen vakcina érkezik

Európai uniós forrásból 338 112 adag Janssen vakcinát vásárolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK).

A központ csütörtöki közleményében azt írta, "A COVID-19 oltóanyag költsége (Janssen)" elnevezésű projekt 735 998 781 forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által jóváhagyott Janssen vakcinát a felnőtt korosztálynak biztosította az Európai Unió, hozzájárulva ezzel, hogy a magyaroknak megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak az EMA által engedélyezett COVID-19 elleni oltóanyagok.

vakcina
Az újabb adag vakcina uniós támogatással érkezik Magyarországra. Fotó: Getty Images

A Janssen vakcina az úgynevezett kombinált vektorvakcinák csoportjába tartozik. Az oltóanyag módosított adenovírust tartalmaz, amelyet úgy módosítottak, hogy ne tudjon betegséget okozni. A SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjét kódoló gént ennek az adenovírusnak a segítségével juttatják a szervezetbe, így fertőzés esetén az immunrendszer hatékonyan képes fellépni a koronavírussal szemben. A Janssen vakcina a többi Magyarországon forgalomban lévő koronavírus elleni oltóanyagtól eltérően egy dózis beadását követően is megfelelő védelmet biztosít a COVID-19 betegséggel szemben - olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, hogy az Európai Unió által támogatott vakcinák jelen projekt keretében elszámolt költsége a REACT-EU Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország társfinanszírozásában, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. A finanszírozás a COVID-19 világjárványra adott uniós válasz részeként történik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.