Így maradhatunk egészségesek az ünnepek alatt

A karácsony közeledte sok boldog pillanatot jelez előre. Finom ételeket, fantasztikus családi összejöveteleket, meleg szívvel adott ajándékokat, és kellemes pihenést. Sajnos azonban a karácsonynak gyakran árnyoldalai is akadnak: a betegségek megjelenése gyakran váratlan ajándék.

Vajon mi az oka annak, hogy az emberek gyakran megbetegednek a karácsonyi időszakban? Bár ijesztő lehet, hogy általában karácsony környékén megbetegedhetünk, de érdemes beszélni több olyan tevékenységünkről, amelyeket a karácsonyi időszakban végzünk, és az ünnep utáni betegségek lehetséges okai lehetnek. A MyOCC Health cikke ezeket foglalta össze

Hosszú napokon át bekuckózni a jó meleg szobába

A karácsonyi ünnepek alatt gyakran több időt töltünk otthonunkban és kevesebbet megyünk a friss levegőre. Bár ez vonzónak hangzik – főleg a hideg téli napokra gondolva - azért néhány árnyoldala is akad. A csökkent fizikai aktivitás, egyes felső légúti- és más influenzavírusok felszaporodását idézheti elő, így a lázas betegségek előfordulása megnő.

Mit tehetünk, ha tényleg nem szeretnénk kimozdulni? A bent tartózkodás miatti megbetegedések elkerülésének legjobb módja, ha minél több friss levegőt engedünk be otthonunkba, vagyis fokozottan szellőztetünk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy nyitva tartunk egy ablakot a megfelelő szellőzés és a fokozott légáramlás érdekében, vagy időszakosan dinamikus szellőztetést végzünk.

Feszültség forrás a láthatáron

Mivel a karácsony a világ egyik legnépszerűbb ünnepe, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a meglehetősen mozgalmas időszak mindenki életében. Előtte, közben és utána is rengeteg stresszel járnak. Tudjuk, hogy a stressznek rengeteg negatív hatása van általános közérzetünkre. Gyengíti az immunrendszert, megnehezíti a szervezet számára a baktériumok és vírusok elleni küzdelmet.

A stresszes emberek mindig hajlamosabbak a betegségekre, és a legtöbb emberrel pontosan ez történik a karácsonyi időszak túlzottan megterhelő tevékenységei után. Könnyű megértenünk a karácsonyi időszakban tapasztalható nagyfokú stressz okait. Sok embernek komplex többfogásos menüt kell terveznie és elkészítenie, rendezvényeken részt venni, családi látogatásokat tenni és még sorolhatnánk. 

karácsony
Sokan betegeskedik végig a karácsonyi időszakot. Fotó: Getty Images

Szerencsére ez a stressz kezelhető. De hogyan? Találjuk meg a megfelelő időgazdálkodási technikákat. Tervezzünk előre. Az idő megfelelő beosztásával tudni fogjuk, mikor kell abbahagyni az evést, egészségesebb ételeket készíthetünk, megtervezhetjük szakaszosan mikor indulunk vásárolni, ki és mikor díszítse a karácsonyfát.

És most jól kialudjuk magunkat! Dehogy…

A karácsonyi ünnepek alatt csak minimális mennyiségű alvást tudunk élvezni, bármennyire is áhítozunk a pihentető ünnepekre. Az alvásmegvonásnak számos következménye van, például ronthatja az immunrendszer hatékonyságát, és negatívan befolyásolhatja szervezete küzdelmét olyan betegségek ellen, mint a sima megfázás.

Ilyenkor igenis biztosítani kell arra magunknak időt, hogy elegendő órát pihenjünk. Ha megoldható, egy délutáni szunyókálás is belefér, ha már a hétköznapokban ezt nem tudjuk megoldani.

Mi az egészséges vagy elégséges táplálkozás?

Karácsony közeledtével a derékátmérőt mutatni hivatott centit a fiók mélyére szokás süllyeszteni. Ételből jót és sokat. Ez egy ki nem mondott aranyszabály, amit előtte suttogunk, utána bánunk. A hagyományos ünnepi ételeink –valljuk be – közel sem az egészséges táplálkozást képviselik, inkább az ízlelőbimbóinkat hivatottak táplálni.

Viszont jó ötlet, hogy az éléskamrát tudatosan töltsük fel olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek bőséges készletet kínálnak az alapvető vitaminokból és ásványi anyagokból. Ezzel erősíthetjük immunrendszerünket, és minimálisra csökkenthetjük az ünnepi táplálkozási megbetegedések előfordulását.

Ne hanyagoljuk el a higiéniát

Az egyszerű higiéniai óvintézkedések betartása, mint például a rendszeres kézmosás, köhögés vagy tüsszentés esetén az orr és a száj kendővel való takarása, a fertőtlenítőszerek megfelelő használata és még sok minden más – alapvető rutin. A higiéniai protokollok megfelelő használatával máris sokat tehetünk egészségünk védelmében. Visszatekintve a járványidőszakra, ezek már nem is kérdésesek az életünkben.

A karácsony előtti időszakban azonban a szokásosnál nagyobb tömegek vásárolnak, így elkerülhetetlen, hogy az ilyenkor gyakori vírusok is könnyebben terjednek. Bár hajlamosak vagyunk ilyenkor elfelejteni az aprónak tűnő higiéniai szabályokat, mégis érdemes szem előtt tartanunk, hogy ne orrot fújva, lázmérővel a hónunk alatt töltsük az ünnepeket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra