Ezért kell többet inni, ahogy öregszünk

A szakemberek arra biztatnak mindenkit, hogy az idő múlásával igyunk több vizet. Azt is elárulták, ez miért fontos.

Ahogy idősödünk, növelnünk kellene a folyadékfogyasztásunkat - írják tudósok egy, a The Journal of Physiology című folyóiratban megjelent tanulmányukban. Hogy miért jutottak erre a megállapításra? Mert a fokozott vízbevitelnek köszönhetően nemcsak a dehidratáltság kellemetlen tünetei múlnának el - mint például a fáradtság, az izomfájdalmak, a cserepes ajkak és a száraz bőr -, hanem arra is szeretnének mindenkit ráébreszteni, hogy a vízfogyasztás kulcsszerepet játszik a testhőmérsékletünk szabályozásában.

Ébredés után ezért igyunk vizet Japánban a szokás, hogy felkelés után azonnal, éhgyomorra vizet kell inni, évezredes hagyományokkal rendelkezik. Legutóbb a második világháború után lett népszerű, miután az egyik japán újság írt róla. Kattintson a részletekért!

A testhőmérséklet szerepe

A kutatók arra is rájöttek, hogy a fiatal felnőttekkel ellentétben az idősebbek testhőszabályozását nem befolyásolta a vérükben megnövekedett sókoncentráció, viszont ha a szervezet nem tudja megfelelően szabályozni a testhőt, az kimerültséghez és szívproblémákhoz is vezethet.

Idősebb korunkra a hipotalamuszban található szomjúságközpontunk már nem annyira aktív, mint fiatalabb korban, ebből adódóan az agyunk nem küld olyan gyakran jelzéseket, hogy a szervezetünknek vízre lenne szüksége. Ráadásul az idősek már elég rosszul viselik a hideget, szeretnek melegebb szobában tartózkodni, ami kevés folyadékbevitel mellett szintén fokozhatja a kiszáradás kockázatát.

Ahogy öregszünk, egyre több folyadékra van szükségünk. Fotó: Getty Images
Ahogy öregszünk, egyre több folyadékra van szükségünk. Fotó: Getty Images

A szakemberek azt javasolják, hogy rendszeres időközönként igyunk, illetve adjunk egy-egy pohár vizet az időseknek, akkor is, ha a szomjúságérzet nem jelentkezik. Erre jó módszer lehet, ha mindig szem előtt hagyunk egy palack vizet, illetve nem tesszük messze a kezünk ügyéből a vizespoharat. Esetleg emlékeztetőt állítunk be a telefonunkon, vagy letöltünk egy mobiltelefonos alkalmazást, ami megadott időközönként jelez.

Ha nem fogyasztunk elég folyadékot, annak először a vesék látják kárát - akut veseelégtelenség alakulhat ki -, illetve a dehidratáltság a test elektrolitegyensúlyának felborulásához is vezethet, ami halálos is lehet.

Immunrendszerünket is segíti

A víz többnyire könnyen elérhető mindenhol, mégsem isszuk - vagy más italokra cseréljük, mint például kávéra, teára, koffeintartalmú italokra, üdítőkre, alkoholra. Pedig a vízivás lenne a leghatékonyabb módszer a hidratálásra. Ugyanis a szervezetünk úgy nyerhet belőle számára hasznos folyadékot, hogy közben nem kell a szükségtelen ízesítők, tartósítószerek lebontásán is dolgoznia.

És még egy jó érv amellett, hogy próbáljunk minél több vizet inni: ha kellően hidratáltak maradunk, a betegségek elleni harcban is jól jöhet, mivel a víz segíthet a testünknek megszabadulni például a bejutó baktériumoktól.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)