A magas tesztoszteronszint így hat ránk

A magas tesztoszteronszint máshogy hat a nők egészségére, mint a férfiakéra.

A magas tesztoszteronszint más egészségügyi problémákat okozhat a férfiaknál, mint a nőknél - derül ki friss tanulmányból. A tudományos írást jegyző kutatók szerint a legfontosabb férfi nemi hormon fokozott jelenléte akár 51 százalékkal is növelheti a nőknél a policisztás ovárium szindróma (PCOS) rizikóját, valamit 37 százalékkal megemelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A férfiaknál viszont épp ellenkező hatást vált ki a hormon magas szintje: akár 14 százalékkal csökkentheti ennek a diabétesztípusnak a rizikóját.

mellrák, nők egészsége, tesztoszteron, magas tesztoszteronszint, férfi nemi hormon
mellrák, nők egészsége, tesztoszteron, magas tesztoszteronszint, férfi nemi hormon

Mi lehet ennek az oka?

A nőket valószínűleg azért nem védi a tesztoszteron a cukorbetegséggel szemben, mert a női szervezetben ez a hormon ösztradiollá alakul át. Emellett növeli a zsigeri (viszcerális) zsír jelenlétét is, amit ametabolikus szindrómakomponenseivel hoznak összefüggésbe - magyarázza Dr. Minisha Sood endokrinológus. A férfiaknál ezzel szemben azért csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját a magas tesztoszteronszint, mert az izomtömegük növeli az inzulinérzékenységet..

Ha viszont hosszú távon túl sok tesztoszteron van jelen a szervezetben, az a tudósok szerint mindkét nemnél súlyos következményeket okoz. A nőknél növelheti a mell- és méhtestrák kockázatát, a férfiaknál pedig a prosztatarákét.

Kell-e a férfiaknak plusz tesztoszteron?

A tesztoszteron meglepő hatásairól korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A szakember egyáltalán nem ajánlja a férfiaknak, hogy a cukorbetegség elleni védekezés fokozása érdekében még több tesztoszteront vigyenek be a szervezetükbe táplálékkiegészítők formájában. "A tesztoszteronterápia számos veszélyt rejt magában, például megemeli a vörösvérsejtszámot, és növeli a prosztatatrák előrehaladott stádiumú diagnózisának kockázatát" - mondta. Az elhízott, cukorbeteg férfiaknak az orvos azt ajánlja, hogy inkább életmódváltással próbáljanak javítani tesztoszteronszintjükön.

A fent említett tanulmány szerzői pedig további kutatásokat terveznek a tesztoszteronszint és más betegségek közötti lehetséges összefüggések feltárására. Addig is arra kérnek mindenkit, hogy óvatosan idézzék kutatási eredményeiket, amikor a tesztoszteron-tartalmú étrendkiegészítők használata mellett akarnak érvelni.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés