Tényleg hatékonyan csökkenti a menstruációs görcsöket a fogamzásgátló

Noha a köztudatban régóta tényként él, hogy a fogamzásgátló tabletták enyhítik a menstruáció alatti görcsöket, és egyes orvosok kifejezetten ebből a célból fel is írják pácienseiknek a tablettát, mindeddig nem került sor ennek tudományos alátámasztására.

Most azonban, egy harminc éve folyó svéd kutatás eredményeként, a Human Reproduction című szaklapban megjelent egy tanulmány, amely kísérletekkel is bizonyítja, hogy azok a nők, akik az úgynevezett kombinált fogamzásgátló tablettát szedik, azaz olyat, amely ösztrogént és progeszteront is tartalmaz, kevesebb fájdalommal szembesülnek a ciklusuk során.

A tanulmány során a szakemberek három, egyenként 400-520 fő közötti csoportot állítottak össze olyan nőkből, akik 1981-ben, 1991-ben, illetve 2001-ben töltötték be a 19. évüket. A tanulmány kezdetekor, majd öt év elteltével feljegyezték menstruációs ciklusuk rendszerességét, az olyankor fellépő fájdalmaikat, a terhességek, vetélések és szülések számát, az általuk alkalmazott fogamzásgátlókat, továbbá súlyukat és magasságukat is.

Amint arról dr. Ingela Lindh, a Göteborg Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának munkatársa beszámolt, a különböző korú nők összevetésével lehetségessé vált a tabletta menstruációs görcsökre gyakorolt hatását demonstrálni, ráadásul azt is figyelembe tudták venni, milyen lehetséges változások állnak be a kor előrehaladtával.

Dr. Steven Goldstein, a a New York-i Langone Orvosi Központ szülész-nőgyógyásza nem tartja meglepőnek az eredményeket, de örömmel fogadta, hogy immár tudományosan is sikerült alátámasztani azt, amit a gyakorlatban már eddig is mindenki tudott. Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa hozzátette, hogy az orvosoknak figyelembe kellene venniük a tabletta ilyetén jótékony hatását is, amikor pácienseikkel a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásán gondolkodnak.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció