Speciális étrenddel a mozgékony spermiumokért

A táplálkozási szakértők évek óta bizonygatják fennhangon, hogy "az vagy, amit megeszel". A legújabb kutatás szerint ez az elv a spermiumok erejére és minőségére is kiterjeszthető.

Az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság (ASRM) orlandói éves konferenciáján közzétett kutatásból az derül ki, hogy a vörös húsokban és feldolgozott gabonában gazdag étrendek károsítják a spermium mozgékonyságát, a transzzsírokban gazdag étrend pedig csökkenti a spermiumok mennyiségét a ondóban.

A kutatást vezető Audrey J. Gaskins, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója szerint a spermiumok mozgékonyságát különösen a halban, friss gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben és zöldségekben gazdag étrendek javítják.

Az eredmények egy 188, tizennyolc és huszonkét év közötti férfi részvételével készült vizsgálatból származnak. Az alanyok táplálkozási kérdőíveket töltöttek ki, amely alapján a kutatók a "nyugati" (vörös hús, finomított szénhidrátok, édesség és energiaitalok) illetve a "bölcs" (hal, gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák) étrendi kategóriákba osztották a férfiakat. Ezt követően spermavizsgálatot végeztek, amivel meghatározták a spermiumok mozgékonyságát, koncentrációját és formáját.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár az étrend a spermiumok alakját és számát nem befolyásolta, a motilitásra hatást gyakorolt, és ez abban nyilvánult meg, hogy a nyugati étrend csökkentette a mozgékonyságot. Gaskins ugyanakkor hangsúlyozta, a táplálkozás a spermiumokra gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához további kutatásokra lesz szükség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.