Császármetszés: kockázatok a mamára és a babára

Bármennyire is rutinműtétnek számít a császármetszés, még mindig meglehetősen sok kockázattal jár együtt, az anyára és a magzatra nézve egyaránt. Ezek közül olvashat néhányat ebben a cikkünkben.

A császármetszés az egyik legtöbbet végzett műtét a világon, és nagyon sokszor ennek a beavatkozásnak köszönheti az életét a szülő nő és a magzat is. A rutinszerűség azonban nem jelenti azt, hogy a műtétnek nincsenek kockázatai. Természetesen a rizikó nagymértékben függ attól, hogy milyen körülmények között, milyen szakemberek segítségével végzik a műtétet.

A császármetszés jóval nagyobb veszéllyel jár az anyára nézve, mint a hüvelyi szülés. Ez utóbbinál a fejlett országokban 3.5 a halálozási arány 100 ezer szülésre vetítve, a császármetszésnél azonban ez az arány ennek négyszerese is lehet. Mint minden hasi műtétnél, a császármetszésnél is megvan a kockázata a seb elfertőződésének, a hegképződésnek , a heggel összefüggő sérvnek vagy a varrat szétnyílásának. Amennyiben a császármetszés sürgősségi beavatkozás, a kockázatok még nagyobbak lehetnek, például azért, mert a páciens gyomra nem üres és ez veszélyesebbé teszi az altatást.

A császármetszés egyaránt kockázatos lehet az anyára és a gyermekre nézve

A császármetszés egyaránt kockázatos lehet az anyára és a gyermekre nézve

Mikor indokolt? A császármetszés az egyik leggyakoribb műtéti eljárás, melynek során a has fal és a méh falának átvágásával emelik ki az anyából a magzatot. Az egészségügyi szakemberek szerint indokolatlanul sokszor végzik - milyen esetekben ajánlott mégis a császármetszés? Kattintson!

A császármetszésen átesett nők számára valamivel kockázatosabbak lehetnek a későbbi várandósságok, különösen akkor, ha több császármetszés követi egymást. A császármetszés utáni hüvelyi szülés (VBAC - vaginal birth after Caesarean section) nem lehetetlen, de nagy körültekintést igényel a szülést készítő szakemberektől és az anyától egyaránt.

A császármetszéssel szült nők gyakrabban tapasztalhatnak meg szülés utáni depressziót, és a traumás szülésélmény feldolgozása is nehezebb lehet a számukra.

A császármetszés magzatra vonatkozó kockázatai nagyban függnek attól, hogy mikor végzik el a műtétet. Amennyiben a 39. terhességi hét előtt végzik el a műtétet, az újszülött halálozási veszélyei a többszörösére nőnek, és az is valószínűbb, hogy az újszülöttnél egészségügyi komplikációk, például légzési nehézségek lépnek fel. A 37-38. héten császármetszéssel világra jövő újszülötteknek több időt kell kórházban tölteni, mint a később megszületőknek.

A császármetszés hosszú távú következményeiről számos kutatás született, de ezek eredményei gyakran ellentmondásosak és sok vitát kavarnak. A császármetszést összefüggésbe hozták már olyan problémákkal, mint a tanulási zavarok , az allergia vagy a bélrendszeri gondok.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)