Az anyai életkor és a halvaszületés összefüggése

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt azoknak a nőknek a száma, akik harmincas éveik végén vagy később vállalnak terhességet. A magasabb anyai életkor és a halvaszületés kockázata közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmányok eredményei nem egységesek.
A bemutatott rendszerezett összefoglalóban szerzők a magasabb anyai életkor és a halvaszületés kockázatának összefüggését vizsgálták. A Medline, Embase, és a Cochrane Database osf Systemic Reviews 2006. december 31.-ig terjedő adatbázisában végeztek keresést (a témával kapcsolatos eredeti közlemények és összefoglalók után kutatva).
Valamennyi, az anyai életkor és a halvaszületés kapcsolatát vizsgáló kohort-, és eset-kontroll tanulmány feldolgozásra került. Két kutató egymástól független módon gyűjtötte ki standard módon a kiválasztott vizsgálatok adatait.
A szóba került 913 közlemény között 31 retrospektív kohort és 6 eset-kontroll tanulmány tett eleget a bevonási kritériumoknak. A 31-ből 24 (77%) kohort vizsgálatban, és valamennyi eset-kontroll vizsgálatban magasabb anyai életkor mellett szignifikánsan magasabb volt a halvaszületés kockázata; az idősebbeket a fiatalabb hölgyekhez hasonlítva a halvaszületés relatív kockázata 1.2 és 4.53 között mozgott.
A 14 vizsgálatban, melyekben (más módosító tényezőkhöz) igazított relatív kockázatot is számoltak, az igazítás utáni értékek nem tértek el lényegesen az igazítás előtti adatoktól. A szerzők nem számítottak összegzett relatív kockázatot, mert az egyes vizsgálatok metodológiai és statisztikai szempontból igen heterogének voltak.
A "The Canadian Medical Assotiation" című lapban olvasható rendszerezett áttekintés eredményei szerint magasabb életkorban vállalt terhesség esetén magasabb a halvaszületés kockázata.
Az eddigi vizsgálatok ellenére a fokozott kockázat pontos mértéke és mechanizmusa még nem teljesen ismert, ennek tisztázására a jövőben prospektív vizsgálatok szükségesek.
Dr. Taybani Zoltán
Webdoki
(2008.02.25. 10:14)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, délen továbbra is lehet hószállingózás, kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag