Milliók méltóságát rabolja el ez a betegség

Jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég közzétett jelentése szerint azonban az érintettek száma 2030-ra 40 százalékkal nőhet, és akár a 78 milliót is elérheti.

"A demencia milliók memóriáját, függetlenségét és méltóságát rabolja el, de a többieket is meglopja: azokat, akik ismerik és szeretik az érintetteket. A világ cserbenhagyja a demenciában szenvedőket, és ez mindannyiunknak fáj" - fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

demencia, memóriazavar, Alzheimer-kór
Jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában világszerte. Fotó: Getty Images

2050-ig drasztikusan romolhat a helyzet

A demencia olyan neurológiai rendellenesség, amely emlékezetvesztéssel és a kognitív képességek romlásával jár. Az állapotot gyakran stroke, agykárosodás vagy Alzheimer-kór okozza. A betegség a világnak máris évente 1,3 billió dollárjába kerül. A WHO jelentése szerint az elöregedő népesség miatt egy évtizeden belül 78 millióra nőhet a demenciások száma, 2050-re pedig már a 139 milliót is elérheti. A világszervezet ugyanakkor rámutatott arra, hogy csak minden negyedik országnak van nemzeti startégiája a demenciában szenvedők és családjaik támogatására, ezért komoly lépésekre lenne szükség a közegészségügyi helyzet megoldása érdekében.

A demencia kialakulása előtt már 6 évvel jelentkezhetnek ezek a tünetek .

A világ egészségügyi miniszterei 2015-ben elfogadtak egy globális akciótervet, amiben a korai diagnózis és gondozás is szerepelt, de a 2025-re kitűzött célok megvalósításában nagy a lemaradás a WHO szerint. A demencia egy globális közegészségügyi probléma, tehát nem csak a szegény vagy közepes bevételű országokban van jelen. A gyógyszerek, a házi gondozás és a higiéniai termékek azonban főként a gazdag országokban érhetőek el - figyelmeztetett Katrin Seeher, a WHO mentális egészségügyi hivatalának szakértője.

Nem elkerülhetetlen a demencia

A demencia befolyásolja a memóriát, a tájékozódást, a tanulási képességet, a beszédet, az ítélőképességet és a mindennapi feladatok elvégzését is. A probléma akár a 65 éven aluliakat is érintheti: a fiatal korban kialakuló demencia az összes demenciás eset 10 százalékát teszi ki. A demencia kialakulása azonban nem elkerülhetetlen, mert bizonyos kockázati tényezők jól mérsékelhetők, például a magas vérnyomás és a cukorbetegség szűrésével, valamint az étrend, a depresszió, valamint az alkohol- és dohányfogyasztás kontrolljával - véli a WHO.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: