Az időskori elbutulás meglepő oka

Időskorban a kognitív zavarok veszélyét is fokozhatja a magas vérnyomás.

A magas vérnyomás növelheti a kognitív károsodás kockázatát - állapították meg kínai kutatók.

A sanghaji Futan Egyetem kórházának és a Csingtaói Városi Kórháznak a szakemberei 209 olyan előretekintő tanulmányt elemeztek, amelyek több mint 2,2 millió ember bevonásával készültek. A tanulmányt a Hypertension című folyóiratban publikálták.

Halálos is lehet a demencia Ademencialegjelentősebb kockázati tényezője az életkor. A betegség a mentális hanyatlás és az önellátó képesség romlása mellett akár halálos komplikációkhoz is vezethet. Kattintson a részletekért!

Ezért is veszélyes a magas vérnyomás

A kutatók az alanyok vérnyomásával összefüggő indikátorokat, köztük a szisztolés és diasztolés vérnyomásértéket, a pulzust és a vérnyomás-variabilitást nézték meg, majd azt elemezték, hogy azok milyen kapcsolatban állnak a kognitív zavarral és a demenciával. Az eredmények azt mutatták, hogy a középkorú emberek esetében amagas vérnyomás(hipertónia) növelheti a kognitív károsodás kockázatát. Ha egy középkorú embernél a vérnyomás szisztolés értéke meghaladja a 130 Hgmm-t, akkor fokozott a kockázata a kognitív zavar és az időskori elbutulás kialakulásának.

A kognitív zavarok veszélyét is fokozza a magas vérnyomás. Fotó: Getty Images
A kognitív zavarok veszélyét is fokozza a magas vérnyomás. Fotó: Getty Images

A kutatók azt is megállapították, hogy az antihipertenzív szerek csökkenthetik a demencia kockázatát a jó szellemi állapotban lévő, valamint az enyhe kognitív zavarral küzdők esetében egyaránt. Úgy vélik, ezek az eredmények segíthetik a kognitív károsodás szempontjából magas kockázati csoportba tartozó személyek azonosítását, illetve a betegség megelőzését is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció