A szklerózis multiplex első jelei

Nem feltétlenül kell azonnal megkongatni a vészharangokat, de a következő tüneteket ne hagyjuk figyelmen kívül.

A szklerózis multiplex (SM) egy krónikus betegség. Ez tulajdonképpen a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos rendellenessége, amely következtében károsodnak az idegsejtek és az azokat körülvevő úgynevezett myelin. A leggyakrabban 15 és 60 év között derült fény a betegségre. A nőknél, valamint a valamilyen autoimmun betegséggel küzdőknél nagyobb eséllyel alakul ki, de növeli a rizikót az is, hogy a családban már volt valakinek SM-je. Ezeken kívül a mononukleózis és a dohányzás is növeli a kialakulás kockázatát.

A szklerózis multiplex egy elég nehezen diagnosztizálható betegség. A korai stádiumban jelentkezhet egy-egy tünet, majd könnyen lehet, hogy hónapokig vagy akár évekig semmi sem utal a betegségre. A következőkre azonban mindenképp érdemes odafigyelni, mert ezek akár az SM első jelei is lehetnek.

SM, szklerózis multiplex, krónkus betegségek, központi idegrendszer gyulladása, SM tünetei, izomgyengeség, lábfájdalom, zsibbadás, izomgörcsök
SM, szklerózis multiplex, krónkus betegségek, központi idegrendszer gyulladása, SM tünetei, izomgyengeség, lábfájdalom, zsibbadás, izomgörcsök

Izomgyengeség, krónikus fáradtság, lábfájdalom

A betegség korai szakaszában a betegek körülbelül 80 százaléka tapasztal megmagyarázhatatlan izomgyengeséget - ez többnyire a lábakban kezdődik, és bizsergéssel, zsibbadással, görcsökkel, hetekig tartó krónikus fáradtsággal és lábfájdalommal is együtt járhat. A betegek 55 százaléka jelentős fájdalmat érez, ám úgy tűnik, ez a tünet a nőknél gyakoribb.

Gondok a látással, a memóriával és a hólyaggal

A szklerózis multiplex lehetséges okairól korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Ha romlik a szemünk, az még önmagában nem utal szklerózis multiplexre. Ám ha látóterünk egy része homályossá kezd válni, illetve kettős látás is előfordul néha, mindenképp érdemes felkeresni orvosunkat.

Az SM az idegrendszert támadja meg - ebből adódóan a kognitív képességek romlása sem szokatlan. Előfordulhatnak kommunikációs vagy memóriával kapcsolatos problémák és figyelemzavarok, de akár azt is tapasztalhatjuk, hogy a hétköznapi dolgainkat sem tudjuk ugyanúgy szervezni, mint korábban. Azonban ez lehet az egyik legkevésbé jellemző tünet, ugyanis a diagnosztizált betegek alig 5-10 százalékának vannak olyan jelentős kognitív problémái, amelyek már a hétköznapi életet is befolyásolják.

A gyakori és igen sürgető fürdőszobai látogatásokat vagy az inkontinenciát a leggyakrabban az öregedésre, a gyerekszülés utóhatásaira vagy valamilyen húgyúti fertőzésre fogják az érintettek, pedig akár ezek is utalhatnak SM-re. Ezen kívül a szexuális diszfunkció is egy figyelmeztető jel lehet.

Forrás: prevention.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső