A szklerózis multiplex első jelei

Nem feltétlenül kell azonnal megkongatni a vészharangokat, de a következő tüneteket ne hagyjuk figyelmen kívül.

A szklerózis multiplex (SM) egy krónikus betegség. Ez tulajdonképpen a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos rendellenessége, amely következtében károsodnak az idegsejtek és az azokat körülvevő úgynevezett myelin. A leggyakrabban 15 és 60 év között derült fény a betegségre. A nőknél, valamint a valamilyen autoimmun betegséggel küzdőknél nagyobb eséllyel alakul ki, de növeli a rizikót az is, hogy a családban már volt valakinek SM-je. Ezeken kívül a mononukleózis és a dohányzás is növeli a kialakulás kockázatát.

A szklerózis multiplex egy elég nehezen diagnosztizálható betegség. A korai stádiumban jelentkezhet egy-egy tünet, majd könnyen lehet, hogy hónapokig vagy akár évekig semmi sem utal a betegségre. A következőkre azonban mindenképp érdemes odafigyelni, mert ezek akár az SM első jelei is lehetnek.

SM, szklerózis multiplex, krónkus betegségek, központi idegrendszer gyulladása, SM tünetei, izomgyengeség, lábfájdalom, zsibbadás, izomgörcsök
A lábfájdalom, a zsibbadás és az izomgörcs is utalhat SM-re. Fotó: iStock

Izomgyengeség, krónikus fáradtság, lábfájdalom

A betegség korai szakaszában a betegek körülbelül 80 százaléka tapasztal megmagyarázhatatlan izomgyengeséget - ez többnyire a lábakban kezdődik, és bizsergéssel, zsibbadással, görcsökkel, hetekig tartó krónikus fáradtsággal és lábfájdalommal is együtt járhat. A betegek 55 százaléka jelentős fájdalmat érez, ám úgy tűnik, ez a tünet a nőknél gyakoribb.

Gondok a látással, a memóriával és a hólyaggal

A szklerózis multiplex lehetséges okairól korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Ha romlik a szemünk, az még önmagában nem utal szklerózis multiplexre. Ám ha látóterünk egy része homályossá kezd válni, illetve kettős látás is előfordul néha, mindenképp érdemes felkeresni orvosunkat.

Az SM az idegrendszert támadja meg - ebből adódóan a kognitív képességek romlása sem szokatlan. Előfordulhatnak kommunikációs vagy memóriával kapcsolatos problémák és figyelemzavarok, de akár azt is tapasztalhatjuk, hogy a hétköznapi dolgainkat sem tudjuk ugyanúgy szervezni, mint korábban. Azonban ez lehet az egyik legkevésbé jellemző tünet, ugyanis a diagnosztizált betegek alig 5-10 százalékának vannak olyan jelentős kognitív problémái, amelyek már a hétköznapi életet is befolyásolják.

A gyakori és igen sürgető fürdőszobai látogatásokat vagy az inkontinenciát a leggyakrabban az öregedésre, a gyerekszülés utóhatásaira vagy valamilyen húgyúti fertőzésre fogják az érintettek, pedig akár ezek is utalhatnak SM-re. Ezen kívül a szexuális diszfunkció is egy figyelmeztető jel lehet.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)