Új terápia H1N1-fertőzés esetén: antitestek segítették a gyógyulást

A pandémiás H1N1-vírustól súlyosan megbetegedett páciensek közül nagyobb eséllyel gyógyultak meg azok, akiket a fertőzésből már felépült emberektől származó antitestekkel kezeltek - állapították meg hongkongi kutatók.

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?Mint a Hongkongi Egyetem virológusai hangsúlyozták, tanulmányuk aláhúzza a felépült páciensektől származó antitestek alkalmazásának fontosságát azon kritikus állapotú betegek kezelésében, akik a szokásos gyógyszerekre nem reagálnak.

A tanulmányba 93 embert vontak be, akiket 2009 szeptembere és 2010 júniusa között a pandémiás H1N1-vírussal való fertőzés okozta súlyos szövődményekkel vettek fel kórházi ápolásra. A páciensek közül 20-an beleegyeztek az antitestekkel való kezelésbe, a többiek visszautasították azt, ezért ők a szokványos terápiát kapták.

Az antitestekkel kezelt csoportban 20 százalék volt a halálozási arány, míg a másik csoportban 55 százalék, ami igen szignifikáns különbségnek számít.

A páciensek többsége későn került kórházba, a tünetek megjelenését követően 5-7 nappal. Az antivirális szerek ekkor már keveset segítettek. A nagyon súlyos állapotú betegek antivirális szert kaptak, de a páciensek jelentős része nem reagált erre a kezelésre. A kutatók elmondása szerint amint a betegek megkapták az antitesteket tartalmazó úgynevezett konvaleszcens plazmát, a légzőszervi váladékukból kimutatható vírusterhelés rohamosan csökkent, és a gyulladást jelző paraméterek is gyorsan javultak.

A szezonális influenzával való fertőzés következtében évente 250-500 ezer ember hal meg világszerte. A pandémiás H1N1-vírus némiképp nagyobb arányban okoz súlyos megbetegedést, illetve halált a fiatalabbak és a gyerekek között, míg a szezonális influenza inkább az időseket veszélyezteti.

A tanulmány a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban jelent meg.

Videó: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: