Ötévente csak egyszer leszünk influenzásak

Bár influenzaszerű betegségeket számos mikroba okozhat, és ezek meglehetősen gyakran megfertőznek minket, a valódi influenzával tízévente csak nagyjából két alkalommal kell megküzdenünk.

A gyerekek kétévente betegek lesznek

2015-ben egy nagyszabású nemzetközi kutatásban dél-kínai önkéntesek vérét elemezték, méghozzá olyan antitesteket kerestek, melyek kilenc különböző influenzatörzs jelenlétére utalnak. A törzsek 1968 és 2009 között fertőztek. Úgy találták, hogy míg a gyermekek általában minden második évben lesznek influenzásak, az idő előrehaladtával egyre ritkábban fertőződünk meg, és a harminc év felettiek nagyjából tízévente kétszer lesznek csak influenzásak.

Ötévente csak egyszer leszünk influenzásak, fertőzés influenza kutatás influenzavírus influenzajárvány immunrendszer immunválasz
Ötévente tényleg csak egyszer leszünk influenzásak?

"Sok vita van arról, pontosan hányszor lesznek influenzásak az emberek, mert influenzaszerű tüneteket számos kórokozó okozhat. Gyakran csak egy komolyabb megfázásról van szó. Azt, hogy valóban influenzásak voltunk-e, csak vérvizsgálattal lehet kideríteni" - mondta akkor dr. Adam Kucharski, a kutatás egyik szerzője. "Ez az első olyan kutatás, mely egy populáció fertőzöttségi történetét állította össze."

"Úgy találtuk, hogy a felnőttek körében sokkal ritkább az influenza, mint ahogyan azt hisszük. A gyermekek és a tinédzserek gyakrabban elkapják, de ahogy idősebbek leszünk, úgy ritkulnak ezek az alkalmak. Az, hogy pontosan milyen gyakran lesz valaki influenzás, több dologtól függ, így például attól, hogy kapott-e valaki védőoltást" - mondta dr. Steven Riley, a kutatás vezető szerzője.

A nemzetközi, amerikai, brit és kínai kutatók a fertőzések gyakoriságának meghatározása mellett egy olyan matematikai modellt is felállítottak, melynek segítségével megállapítható, hogyan változik az immunitásunk. Az immunrendszerünk antitestek termelésével válaszol az influenzavírusokra, ezek a vírus felszínén lévő fehérjéket támadják. Ezek a fehérjék megváltozhatnak, ahogyan a vírus változik, de a testünkben megmaradnak az antitestek, így "emlékezik" a szervezetünk azokra a vírustörzsekre, amelyekkel már találkoztunk.

Az eredmények szerint azoknak a vírusoknak a hatására, amelyekkel az életünk korai szakaszában találkozunk, a későbbiekben erőteljesebb immunválaszt fogunk adni a fertőzésekre.

A szakemberek szerint ezek az eredmények segíthetnek jobban megérteni az influenza terjedését, és azt is, hogyan mutálódhat a vírus. Ez pedig akár még hatásosabb influenza elleni védőoltások kifejlesztéséhez is vezethet. A kutatás eredményeiről a PLOS Biology című szaklapban számoltak be.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: