Most még megelőzhetjük az influenzát

Még nem késő beadatni az influenza elleni vakcinát, a járvány ugyanis várhatóan csak pár hét múlva kezdődik - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint 2019. december 30. és 2020. január 5. között 5250-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év első hetében még nem jelentették az influenzaszerű megbetegedések halmozódását.

influenza, fertőző betegsé, influenzajárvány, influenza elleni védőoltás,
influenza, fertőző betegsé, influenzajárvány, influenza elleni védőoltás,

Közeledik a járvány

Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal és gyengeséggel járó megbetegedés. Előfordulhat, hogy a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra és intenzív terápiára szorul. Súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet a fertőzés. További részletekért kattintson ide!

A járványos küszöbértéket heti 700-800 új beteg jelenti, de Magyarország még nem jár közel ehhez az értékhez - ismertette Müller Cecília. Az influenzás megbetegedések száma karácsony előtt emelkedett, de az ünnepek alatt - mivel a legtöbben otthon tartózkodtak - a vírus légi terjedése akadályozott volt. Magyarországon általában január végén, február elején szokott tetőzni a járvány, ezért a szakember szerint most még érdemes igényelni a védőoltást.

Ahogy már korábban is megírtuk, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók oltásához. Így például a várandós nők, a cukorbetegek, a szív-érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők ingyenesen kaphatják meg a védőoltást. A vakcina beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Az influenza évente több százezer embert betegít meg. A kórházba kerülők 4-5 százaléka meghal a vírus vagy a betegség szövődményei miatt, daganatos és krónikus betegeknél azonban akár 10-15 százalék is lehet a halálozási arány.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés