Megvakult egy kislány az influenza miatt

Elvesztette a látását egy négyéves kislány az Egyesült Államokban, miután elkapta az influenzát.

Súlyos állapotot idézett elő az influenzavírus egy négyéves kislánynál, Jade-nél Iowa államban - számolt be róla a CNN. A gyermek néhány nappal karácsony előtt lett rosszul, de kezdetben csak kisebb hőemelkedés jelentkezett, amit a gyógyszer gyorsan enyhített. A rákövetkező négy napban úgy tűnt, a betegséget leküzdötte a szervezete, édesanyja szerint az étvágyával nem volt gond és egész nap a testvérével játszott. Karácsony reggelén azonban a szülei eszméletlenül találtak rá az ágyában, a teste pedig szinte izzott a magas láztól. Azonnal a helyi kórházba vitték, ahol a kislányra ijesztő rohamok jöttek, szeme fennakadt és egész testében remegett.

Miért nem tökéletes az influenza elleni védőoltás? A téli időszak egyik legkellemetlenebb járványát évről évre az influenzavírus okozza. Pedig afertőzésellen sokat lehet tenni: az egyik leghatékonyabb módszer az oltás beadatása, amely a nagy átlagot tekintve körülbelül 60 százalékkal csökkenti a megbetegedés esélyét. De tény, hogy a vakcina soha nem lehet tökéletes. Hogy miért, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Súlyos bajt okozott az influenzavírus

Majdnem két hetet töltött egy gyermekkórház intenzív osztályán, a kezelőorvosok szerint állapota sokáig életveszélyes volt. Mint kiderült, a panaszokat az influenza egyik vírusa okozta, amely az agyat is megtámadta, és az encephalopathia nevű, súlyos szövődményt idézte elő. Ez az agy nem megfelelő vérellátásával jár és az agyszövet károsodását okozza. A kislánynál a rendkívül ritka, akut nekrotizáló encephalopathiát diagnosztizálták. Maga a kezelőorvos sem volt tisztában azzal, hogy ez a betegség milyen lefolyású a gyermekeknél, ezért a szakirodalomban olvasott utána az eddigi eseteknek. Négy gyermekkori megbetegedésről talált adatokat, ebből három halállal végződött.

Teljesen elveszítheti a látását a kislány az influenzavírus miatt. Fotó: iStock
Teljesen elveszítheti a látását a kislány az influenzavírus miatt. Fotó: iStock

A kislány szteroidos készítményeket és gyulladáscsökkentőket kapott, és végül január elsején nyitotta ki újra a szemét. Az állapota javulni kezdett és az étvágya visszajött, kiderült azonban, hogy a súlyos betegség nem múlt el minden nyom nélkül. A szülők gyorsan észrevették, hogy a kislány tekintete a semmibe mered, nem néz rájuk és az elé tett plüssjátékra sem. Megvizsgálták a szemét, de nem láttak semmilyen elváltozást - kiderült, hogy a látásért felelős agyi régiója károsodott. Az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, hogy visszanyeri-e valaha a látását, neurológusok szerint a következő 3-6 hónapban várható csak némi javulás. Az agykárosodás valószínűleg tanulási nehézségeket is előidézhet majd nála, ennek mértékét azonban csak a következő hónapok vizsgálatai deríthetik ki. A kislányt január 9-én engedték ki a kórházból, kezelése azonban ezzel nem ért véget. Orvosai szerint a következő időszak kulcsfontosságú lehet a gyógyulása szempontjából.

Az eset kapcsán az orvosok ismét felhívták a figyelmet az influenza elleni védőoltás fontosságára, a betegség ugyanis különösen veszélyes lehet a gyengébb immunrendszerű gyermekekre és az idősekre. Az Egyesült Államokban már kitört influenzajárványban eddig 32 gyermek halt meg a betegség valamelyik vírusától, a halálesetek nagy részéért a B vírustörzs a felelős. Persze biztos védelmet az oltás sem nyújthat, statisztikák szerint nagyjából 40-60 százalékos védettséget lehet vele elérni. Hogy miért, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció