Egyre többen influenzásak

Január első hetében nem emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az országban, ugyanakkor arányaiban több esetnél mutatták ki, hogy valóban influenzavírusok voltak felelősek a panaszokért.

Hogyan támadja meg az influenzavírus az emberi szervezetet? Miért nem lehet tartós védettséget szerezni a fertőzéssel szemben? Részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentése szerint január első hetében 11 ezer beteget láttak el influenzaszerű megbetegedéssel a háziorvosok és házi gyermekorvosok. A páciensek legnagyobb arányban, több mint 40 százalékban a 15-34 éves korosztályból kerültek ki, ami pedig a területi megoszlást illeti, arányosan a legtöbben Fejér megyében kértek orvosi segítséget. Ugyancsak átlag feletti volt a 100 ezer lakosra viszonyított betegszám Budapest mellett Békés, Pest, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Egyelőre nincs influenzajárvány Magyarországon
Egyelőre nincs influenzajárvány Magyarországon

Az első naptári héten összesen 12 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A szakemberek e mintákból hét esetben azonosítottak influenza A vírus okozta fertőzést, köztük a 2009-ben világjárványt kiváltóhoz hasonló influenza A(H1N1), valamint influenza A(H3N2) vírus jelenlétét igazolták. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Heves, Nógrád, Pest, Vas és Veszprém megyében diagnosztizáltak.

Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módját az e célra kifejlesztett évenkénti védőoltás jelenti, amelyet Magyarországon térítésmentesen igényelhetnek háziorvosuknál a 60 évesnél idősebbek egészségi állapotuktól függetlenül, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők, a várandósok, valamint azok a hathónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Emellett a téli időszakban különös gondot kell fordítani a higiéniai szabályok betartására , így például a gyakori és alapos kézmosásra.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: