Egyre többen influenzásak

Január első hetében nem emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az országban, ugyanakkor arányaiban több esetnél mutatták ki, hogy valóban influenzavírusok voltak felelősek a panaszokért.

Hogyan támadja meg az influenzavírus az emberi szervezetet? Miért nem lehet tartós védettséget szerezni a fertőzéssel szemben? Részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentése szerint január első hetében 11 ezer beteget láttak el influenzaszerű megbetegedéssel a háziorvosok és házi gyermekorvosok. A páciensek legnagyobb arányban, több mint 40 százalékban a 15-34 éves korosztályból kerültek ki, ami pedig a területi megoszlást illeti, arányosan a legtöbben Fejér megyében kértek orvosi segítséget. Ugyancsak átlag feletti volt a 100 ezer lakosra viszonyított betegszám Budapest mellett Békés, Pest, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Egyelőre nincs influenzajárvány Magyarországon
Egyelőre nincs influenzajárvány Magyarországon

Az első naptári héten összesen 12 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A szakemberek e mintákból hét esetben azonosítottak influenza A vírus okozta fertőzést, köztük a 2009-ben világjárványt kiváltóhoz hasonló influenza A(H1N1), valamint influenza A(H3N2) vírus jelenlétét igazolták. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Heves, Nógrád, Pest, Vas és Veszprém megyében diagnosztizáltak.

Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módját az e célra kifejlesztett évenkénti védőoltás jelenti, amelyet Magyarországon térítésmentesen igényelhetnek háziorvosuknál a 60 évesnél idősebbek egészségi állapotuktól függetlenül, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők, a várandósok, valamint azok a hathónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Emellett a téli időszakban különös gondot kell fordítani a higiéniai szabályok betartására , így például a gyakori és alapos kézmosásra.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra