Az utolsókat rúgja az influenza

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon. Az elmúlt héten valamivel több mint 21 ezer beteg kereste fel orvosát influenzagyanús tünetekkel.

A megelőző heti adatokhoz képest ez 37 százalékos csökkenést jelent, azaz kijelenthető, hogy az idei év ötödik hete óta töretlenül és gyors ütemben zuhan a megbetegedések száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett adatai szerint 100 ezer lakosra 218 beteg jutott február 25. és március 3. között, így a járványküszöböt változatlanul meghaladja a fertőzések gyakorisága.

Egyre kevesebb az influenzás megbetegedés az országban
Egyre kevesebb az influenzás megbetegedés az országban

Változást jelent ugyanakkor a korábbiakhoz képest, hogy a laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedések között jelentősen visszaesett az influenza A(H1N1) vírustörzs okozta esetek aránya, immár az A(H3N2) törzs kóroki szerepét mutatták ki a mintákból a legnagyobb mennyiségben. Összességében a 9. héten megvizsgált 74 légúti mintából 29 esetben igazolták influenza A vírus jelenlétét, így az elmúlt hetekre jellemző, 50 százalék feletti vagy legalább ahhoz közeli értékek helyett ezúttal már csupán 39 százalékot ért el az influenzapozitivitási arány.

Jelentősen csökkent a gyermekek érintettsége is, bár továbbra is a 3-5 éves gyermekek körében diagnosztizálták leggyakrabban a betegséget, akiknél 100 ezer főre vetítve 538 beteget regisztráltak. Összesítésben a betegek mintegy 29 százaléka volt 15 év alatt gyermek, közel 35 százalékuk pedig a 15-34 éves korosztályból került ki. Az NNK becslései szerint az immár nyolcadik hete tartó járvány során a hazai lakosság 3,8 százaléka, tehát megközelítőleg 370 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű panaszokkal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: