Az influenza tünetei így enyhíthetők

Hetek óta tombol az influenzajárvány Magyarországon, érdemes tehát számba venni, mit tehetünk a kellemetlen légúti fertőzés ellen.

Érdemes leszögezni, hogy a járványhelyzet alakulását követő Nemzeti Népegészségügyi Központ legfőbb adatai nem influenzás, hanem influenzaszerű megbetegedésekről szólnak. Valójában ugyanis többféle vírus is kiválthat hasonló tüneteket, míg azonban az influenzáért kifejezetten az influenzavírusok egyes törzsei a felelősek, addig náthát, avagy meghűlést, megfázást számos kórokozó okozhat, így például - a teljesség igénye nélkül - rhinovírus, adenovírus vagy éppen RS-vírus.

influenza

Lefolyás és súlyosság tekintetében a két betegség némiképp eltérő jelleget ölt, 100 százalékban biztos diagnózist viszont csak laboratóriumi vizsgálattal lehet felállítani. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy az influenza rendszerint hirtelen csap le magas láz, levertség, izomfájdalmak és köhögés formájában, a kezdeti panaszok közül hiányoznak ugyanakkor a náthára jellemző hurutos tünetek, mint az orrfolyás és orrdugulás, tüsszögés és hurutos köhögés. A megfázás emellett lassabban hatalmasodik el az emberen, miközben az influenza a fertőzést követő egy-két nap alatt gyorsan kifejlődik.

Hogyan kezeljük az influenzát?

Az influenzavírusok az RNS-vírusok közé tartoznak, emiatt állandóan változnak, így pedig nem alakul ki ellenük tartós védettség az emberi szervezetben, illetve hosszú távon hatékony védőoltást sem tud egyelőre megalkotni az orvostudomány. Évente újra és újra be kell tehát oltatni magunkat, ráadásul még a folyamatosan frissített vakcinák sem nyújtanak tökéletes védelmet. Magyarul mondva, a megelőzés érdekében tett megfelelő lépések nyomán jelentősen csökkenthető ugyan a kockázat, de így is bárki elkaphatja az influenzát a téli időszakban.

Influenzajárvány van, és tavaszig maradhat is, de ez nem jelenti, hogy ebben az időszakban csakis ez a vírus válthat ki felső légúti megbetegedést. Ha tisztában vagyunk az alábbiakkal, könnyebben tudunk dönteni a szükséges lépésekről is. Honnan tudhatjuk, hogy influenzásak vagyunk?

Mivel a betegséget vírus okozza, ezért a baktériumok ellen használatos antibiotikumokat nincs értelme alkalmazni, azok teljesen hatástalanok az influenzával szemben. Sőt, az egészséges immunrendszer néhány nap leforgása alatt magától is képes legyűrni a fertőzést. A betegek feladata ebben az időszakban csupán annyi, hogy támogassák ebben a harcban szervezetüket, illetve saját közérzetük javítása érdekében enyhítsék a fellépő tüneteket. Fontos tehát az ágynyugalom és a kellő mennyiségű alvás, a megfelelő folyadékpótlás és a kiegyensúlyozott, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozás, különös tekintettel a C-vitaminra, továbbá minden olyan kezelési módszer, amellyel csökkenthető a panaszok okozta diszkomfort.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Érdemes kihangsúlyozni, hogy bár az influenzás betegek általában maguktól meggyógyulnak, azért a betegség közel sem tekinthető ártalmatlannak. Különösen gyermekek, idősek, krónikus betegek, illetve legyengült immunrendszerű emberek esetében válhat veszélyessé az állapot, ezért súlyos formában jelentkező vagy két-három nap alatt sem javuló tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Számos komoly, akár életveszélyes szövődmény kialakulhat az influenza talaján, leggyakrabban tüdőgyulladás, amelyet kiválthat maga a vírusfertőzés vagy másodlagosan jelentkező bakteriálisfertőzésegyaránt.

influenza, nátha

A cikk megjelenését az Oscillococcinum támogatta.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)