A biológiailag rögzülő protézisek sok ezer emberen segíthetnek hazánkban

Néhány napja mutatta be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Ortopéd Sebészete azt az újszerű, kötőanyag nélküli, cementmentes térdprotézis beültetést, ami operálhatóvá teszi azokat a fiatalabb, jelentős porcproblémákkal küzdő betegeket is, akiknek a protézissel való ellátására az életkorukból adódóan nem volt lehetőség.

A fiatalabbak hagyományos műtéti kezelése előtti legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a protézis idővel elhasználódik, s muszáj kicserélni. Ez egy bonyolult sebészeti beavatkozás, amely ráadásul csontveszteséggel jár. Ezért a revíziós beavatkozásnál döntő a csont állapota. Minél roncsoltabb a felszíne, annál több pótlás szükséges, ami rendkívül megnöveli a műtét hosszát és kockázatát. A fiatalok esetében emiatt nem javasolják a térdprotézis beültetését, a betegeknek panaszaikkal együtt kellett élniük . Erről a Magyar Hírlapnak beszélt Dr. Papp Miklós, kórház ortopéd sebészetének vezetője.

Ebben változást hozott a cement nélküli térdprotézis megjelenése. Ezzel lehetővé tette, hogy a fiatalok is kapjanak protézist. Az első cementmentes, biológiai úton rögzülő térdprotéziseket 2011-ben ültették be Magyarországon Budapesten és Miskolcon nagyjából azonos időben.

Az igény jelentős az ilyen operációkra, hiszen csak a miskolci intézményben nyolcvanan várnak térdprotézis műtétre a fiatal korosztályból, országszerte pedig több ezer beteget érint a probléma. Papp főorvos szerint világtendencia az ízületi kopással küzdő fiatal korosztály arányának növekedése, amely többek között az elhízásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza – írja a Magyar Hírlap.

Magyar térdprotézis: világújdonság

Kortól függetlenül, egyre több emberre igaz, hogy az ízületi porckopás miatt a térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg korábban ez kizárólag az idős korra volt jellemző, ma már a középkorúakat is érinti ez a probléma. Részletek! Gyorsabb gyógyulást, kevesebb szövődményt, érzékelhető várólista-rövidülést ígér az a fejlesztés, amelyet pár hónapja mutatott be Hangody László professzor, az Uzsoki Utcai Kórházban ortopéd-traumatológiai osztályának vezetője, aki az eljárást a Sanatmetal magyar protézisgyártó cég mérnökeivel közösen fejlesztett ki. Akkor a Népszabadság tudósított is az első műtétről.

Az ízületi porckopás miatt sok fiatalabb ember számára is a térdprotézis beültetése jelenti az egyetlen megoldást. Egy Magyarországon fejlesztett világújdonság új utat nyit a kezelésben (Képünk illusztráció)

A fejlesztés lényege, hogy a térdprotézist ragasztó nélkül, néhány önvágó csavarral rögzítik a combcsont és a lábszárcsont közé. Ez a módszer 15 perccel lerövidíti a műtétet, de a fájdalom miatt addig ágyhoz kötött beteg akár már másnap lábra tud állni.

A rövidebb műtéti idő azt jelenti, hogy a jelenlegi négy helyett naponta átlagban öt operációt végezhet el egy csapat. S miután három műtőben folyamatosak az operációk, ezzel naponta három további betegen tudnak segíteni. Mivel országosan mintegy nyolcezer ember érintett, a legkisebb kapacitásnövekedésnek is van jelentősége.

A professzor elmondta, hogy hosszú kísérletek előzték meg a ragasztó nélküli protézis létrehozását. Azért kereste konokul a megoldást, mert amíg a ragasztó köt, addig melegszik, s ez csontszövet-károsodást okozhat. A műtét felgyorsításával pedig a seb rövidebb ideig van nyitva, így az kevésbé fertőződhet.

Sikerhez két tényező megváltozása kellett: a csavaros rögzítés lehetővé válása, illetve a technológia fejlődése, amelynek köszönhetően ma már olyan protézisfelszínt képes az ipar gyártani, amelybe a csont képes belenőni. Így a beteg már a műtét másnapján rá tud lépni a lábára, és használhatja a térdét. A protézist nagyjából hat hét alatt növi be a csontszövet, amely stabil kapcsolatot jelent.

Forrás: magyarhirlap.hu

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: