„65 éves vagyok, és gyűlölök a tükörbe nézni”

Az idősödés gyakran kettős érzéseket kelt a nőkben. Részben hálásak, hogy megérték a szép kort, másrészt viszont a fiatal évek iránt érzett gyász is felébredhet bennük.

„Tavaly betöltöttem a 65. életévemet – még leírva is hihetetlen ez a szám. Értékelem, hogy sikerült eljutnom ebbe a korba, és látom, mennyi értékes élettapasztalattal rendelkezem, mégis gyászolom fiatal éveimet. Egy vagyont költök arckrémekre, és kisurranok a mosdóba a munkahelyemen, hogy még több sminket vigyek fel. De amikor a tükörbe nézek, csak csúfságot látok” – kezdte elgondolkodtató levelét egy elkeseredett nő, aki a The Guardian szakértőihez fordult tanácsért.

A depresszióval nem könnyű együtt élni, a probléma azonban hatékonyan kezelhető, ha komolyan veszik. De mit tehetnek a hozzátartozók, ha a beteg elutasítja a terápiát, és viselkedése már az egész család életére kihat?

fiatal nő szomorú idősebb nőt vigasztal
Az idősödés gyakran kettős érzéseket kelt a nőkben. Fotó: Getty Images

„Még nyaralni is félek elmenni”

Az idős nő arról is beszámolt, hogy nemrég meghallotta, amint egy férfi boszorkánynak, csúnya vénasszonynak nevezte őt. Ekkor rádöbbent, hogy az utóbbi években csaknem 20 kilót hízott, és így munkahelyén kívül sehová nem mer kimozdulni. „Még nyaralni is félek elmenni” – jegyezte meg, feltételezhetően arra utalva, hogy nem szívesen mutatja meg másoknak a testét fürdőruhában.

Otthon egyébként biztonságos és szeretetteljes közeg vár. Három felnőtt gyermekem és a férjem próbál megnyugtatni, de tehetetlenül nézik, ahogy csak otthon ülök csendben. Voltam már orvosnál, de ő csak antidepresszánst ajánlott fel, illetve azt mondta, hogy nem fordíthatom vissza az időt, és éljek a mának. De egyszerűen nem vagyok képes erre” – fogalmazott.

„A ráncok és a plusz kilók nem egyenlőek az értéktelenséggel”

A levélírónak Philippa Perry pszichoterapeuta válaszolt. Véleménye szerint a modern világ túlságosan elvárja a nőktől, hogy mindig makulátlanul és fiatalosan nézzenek ki, akárcsak a reklámokban szereplő színészek vagy a modellek. Az ettől eltérő külső jegyeket pedig hajlamosak vagyunk a csúnyasággal azonosítani. Pedig a méltóságunk és az értékünk egyáltalán nem a külső megjelenésünkön múlik.

„Talán öntudatlanul is azt hiszed, a férjed csak a fiatalkori szépséged miatt vett feleségül és amiatt szeretett beléd. Sőt, még akár a szerencsésen alakult életedet, a családodat és a munkádat is annak tulajdoníthatod, hogy korábban mennyire vonzó voltál. Úgy tűnik, egyenlőségjelet tettél az életkorral járó elkerülhetetlen változások – ráncok, plusz kilók – és az értéktelenség között” – mutatott rá a szakember. 

Amit mondasz magadnak, igaznak tűnik, de nem az. A belső monológod ismerős refrénjeit összetéveszted az igazsággal. Mondogasd inkább ezt, amíg meg nem szokod az új belső üzenetet: »Nem nézek ki rosszabbul, mint 20 évesen, csak másképp«. Az önmagaddal való kommunikáció megváltoztatásában segítségedre lehet egy tanácsadó szakpszichológus, és egyébként az antidepresszánskezelés elfogadása sem ördögtől való dolog” – vélekedett Perry.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra