Új, agresszív pollen van a levegőben

A klímaváltozás rossz hatással van azokra is, akiket allergia gyötör, a melegebb nyár, az egyre mediterránabb klíma miatt új növényfajok terjednek el Magyarországon. Az egyik közülük rendkívül agresszív allergén: ez a falgyom.

Falgyom: új növény, agresszív pollennel

A csalánfélék agresszivitása eddig enyhe volt Magyarországon, mivel a hazánkban honos fajták pollenjei csak kismértékben váltottak ki allergiát. Az elmúlt pár évben azonban Magyarországon egyre enyhébbek lettek a telek és egyre melegebbek a nyarak, ezért egy új csalánféle is meghonosodni látszik. A falgyom (Parietaria officinalis recta) évelő, zavarástűrő, tápanyagigényes, inkább meleg- és mészkedvelő erdei faj.

Ez a növény júliustól szeptemberig virágzik. Pollenje hasonlít a hazánkban eddig is ismert csalánéra, az új növény megjelenése mégis riadalmat okozhat.

A jobb oldali képre kattintva megnézheti egyedülálló, 3 dimenziós orvosi animációnkat az allergiás szénanátháról, arról, hogy miként alakul ki a pollenallergia! Ne hagyja ki!

A csalán úgynevezett egycsillagos allergenitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csak enyhén allergén; a falgyomról azonban egy nemrégen készült mérés, betegkövetés alapján kiderült, hogy a parlagfű után a legnagyobb allergenitású növény - mondta a HáziPatika.com kérdésére válaszolva Apatini Dóra, az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársa.

A szakemberek szerint ezenkívül még más, hazánkban nem elterjedt allergén növény megjelenésére is számítani kell, mivel változik az ország éghajlata.

Allergiaszezon: előrehozva 2-4 héttel

Általában február közepén, március elején kezdődnek az allergiások problémái, de például 2007-ben és 2008-ban is a szokottnál hamarabb kezdődött el a pollenszezon: már január közepén-végén volt virágpor a pollencsapdákban.

A nemzetközi előrejelzések szerint a következő 10 évben 6 nappal jön előbbre a tavaszi pollenszórás, a vége azonban ugyanakkor lesz. Ez azt jelenti, hogy hosszabbodik az az idő, amikor az allergiásoknak problémát okoznak a virágzó növények - figyelmeztetett az ÁNTSZ szakembere.

Virágzási sorrend - tüsszögési útmutató

A tavaszi fák virágzásához szükség van egy fagyos időszakra, ha ilyen a tél, akkor tüsszögősebb tavasz elé néznek a betegek. A mogyorót követően a fák közül tavasszal az égerfa, majd a ciprus- és a tiszafafélék virágzása jön, később a nyár, kőris, nyír, ezután a juhar, a fűz és a platán virágzik, végül júniusban a hársfa ontja a pollenjeit.

A lombkorona fölött elhelyezett készülék, amely mindig szélirányba fordul, beszívja a levegőt és egy vazelines műanyag szalagra fújja. Erre ragad rá a minden, ami a levegőben van, tehát a pollen is. Az úgynevezett dobot hetente kiveszik, a szalagot felvagdossák, tárgylemezre teszik, megfestik és mikroszkóp alatt, 400-szoros nagyítással vizsgálják. A fűfélék májusban virágzanak, majd az útifű, csalánfélék (most már a falgyommal kiegészítve), később a libatopfélék, végül a rendkívül agresszív üröm és parlagfű keseríti meg a pollenérzékenyek nyarát. Ez utóbbi két növény október végéig virágzik, velük múlik el a szezonális allergia időszaka.

Pollen orrban-szájban, hajon-ruhán

Mindenki a saját allergiás szezonja előtt 2 héttel keresse fel kezelőorvosát és írassa fel szokásos allergiaellenes gyógyszereit - tanácsolja Apatini Dóra, az ÁNTSZ Aerobiológiai hálózatának munkatársa, biológus.

Aki tudja, hogy mire allergiás, az kerülje el azt a növényt. Tehát aki a mogyoró pollenjére érzékeny, az ne álljon be a mogyoróbokor alá, és ne kezdje rázogatni azt. Aki parlagfűre allergiás, az nyáron ne menjen tarlók közelébe; tehát figyeljen oda ezekre, amikor a szabadban van.

Az eső alapvetően serkenti a növények növekedését, de ha a virágzás időszakában van tartós eső, akkor az kimossa a levegőből a virágport. A lakásból sem lehet teljesen kiszűrni a virágport, de segíthet a zárva tartott ablak és az éjszakai-hajnali szellőztetés, mert olyankor kisebb a pollenszórás - tette hozzá a biológus.

A hajra, ruházatra tapadt pollen is irritáló lehet, ez ellen gyakoribb mosással, hajöblítéssel lehet védekezni.

Kövesse a pollenhelyzetet, nézze meg, most éppen milyen növényi okoz tüneteket.

Falgyom (Parietaria officinalis) A csalánfélék családjába tartozó, mediterrán területeken őshonos növény. Dunántúli gyomtársulásokban, szikla- és szurdokerdőkben fordul elő. Mediterrán térségekben komoly problémákat okoz, ott a romos falakon tömegesen megtalálható. Keresztreakció: csalán. Virágzás: július-szeptember

Forrás:
Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület
ÁNTSZ
Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció