Tüdőgondozók új szerepben

Száz év telt el a szanatórium megalapítása óta most már alapítója nevét viselő intézménynek új népbetegségekkel kell megküzdenie.

A múlt század elején egy pusztító népbetegség, a tüdővész leküzdésére hozták létre a budai hegyek fái között az Erzsébet Királyné Szanatóriumot. Korányi Frigyes erőfeszítésének is köszönhetően sikerült visszaszorítani a rettegett kórt, melyet Jókai Mór a pestisnél is veszedelmesebb ragálynak tartott. Ebben sokat köszönhetünk a később bevezetett rendszeres tüdőszűrésnek. Száz év telt el azóta és a most már alapítója nevét viselő intézménynek új népbetegségekkel kell megküzdenie.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, tavaly a százéves évfordulóján indította útnak új programját, a Korányi programot, amelyben az allergiás és idült légúti betegségekkel (asztma, bronchitis), a tüdőrákkal és az azért felelős dohányzással veszi fel a harcot. A légúti megbetegedések mellett azonban általános állapot felmérést is végeznek (koleszterinszint-, vérnyomásmérés).

A 2001-es eredményes Korányi Nyílt Nap után az intézet most a kerületi tüdőgondozókat is bevonja a programba. A tüdőgondozókban nyílt nap keretében a tüdőszűrés mellett ingyenes allergia vizsgálatot, koleszterinszint-, légzésfunkciós mérést tartanak, segítenek a dohányzásról való leszokásban, és hasznos tanácsokat adnak a légúti betegségek felismerésével és kezelésével kapcsolatban. Mindössze a TAJ számát kell magával vinnie és a gyerekeket sem kell otthon hagyni, hiszen őket játszóház is várja.

A programban résztvevő tüdőgondozókban rendezendő Nyílt Napokon éppen preventív célból három szűrőállomást állítanak föl, amelynél minden odalátogató megvizsgáltathatja magát, előzetes bejelentés, beutaló és várakozás nélkül.

  • Az allergológiai, légzésfunkciós szűrőállomás lesz várhatóan a legnagyobb forgalmú állomás. Az ide ellátogatók egy kérdőívet töltenek ki, amely feldolgozása során kiderül, szüksége van-e az illetőnek allergiavizsgálatra. Akinél megállapítanak légúti allergiát, tanácsokat kaphat a megelőzésről és a legkorszerűbb gyógyítási módszerekről. Magyarországon mintegy 2,000,000 az allergiában szenvedők száma. A légúti allergia megfelelő tesztekkel könnyen diagnosztizálható, és ma már jól kezelhető betegség.
  • A belgyógyászati, diabetológiai szűrőállomáson a magas koleszterin értékkel, emelkedett vércukorértékkel, hypertoniával, elhízással kapcsolatos szűrésre és tanácsadásra kerül sor. Magyarországon is leggyakoribb népbetegség a magas vérnyomás és cukorbetegség. Mindkettőre jellemző, hogy hosszú éveken át lappang, egyáltalán nem okozva tünetet vagy panaszt. Elhanyagolva azonban végzetes elváltozáshoz vezethet, károsítja az egész szervezetet, a szemet, a veséket, az ereket, az idegrostokat, a csontozatot. A kezeletlen cukorbetegség a vakság és az alsó végtagok amputációjának leggyakoribb oka. Idejekorán felismerve azonban a cukoranyagcsere helyreállítható és a súlyos szövődmények megelőzhetők.
  • Végül a harmadik állomás a dohányzásról való leszokással kapcsolatosan nyújt tanácsadást, segítséget. Magyarországon a halálok szerinti statisztikában vezető szerepet töltenek be a daganatos betegségek, s ezek közül a férfiaknál a tüdőrák vezet. A tüdőrák esetében az egyetlen megoldás az életben maradásra a műtéti megoldás, és nagyon ritka, hogy a már panasszal rendelkező betegnél el lehessen végezni a műtétet -10-15%. Ezzel szemben a szűrésen kiemelt tüdőrákosok körében a műtéti arány 30-50% közötti. A tüdőrákhoz vezető elsődleges ok a dohányzás. Az erről való leszokás módszereiben, folyamatában kíván segítséget nyújtani a harmadik állomás.

A Nyílt Nap lehetővé kívánja tenni a lakosság számára, hogy jobban megismerje az egészségügy lehetőségeit az emberek egészségének megőrzésében, a megbetegedések felfedezésében és gyógykezelésében.

Távlati célként az lebeg a nagy múltú Korányi Intézet e kezdeményezése mögött, hogy a társadalom és az egészségügy lépjen ki betegségcentrikus felfogásából, és éppen a betegségek megelőzésének céljából egyre többet foglalkozzék az egészségesekkel.

A Korányi Program Tavaszi Állomásai:

VI. és XIII. kerület (XIII. ker. Dévai u. 15/A) 2002. március 23.
IV. kerület (IV. ker. Görgey u. 30.) 2002. május 4.
XV. kerület (XV. ker. Szentmihályi út 17.) 2002. május 4.
XVIII. kerület (XVIII. ker. Thököly u. 3.) 2002 április 27.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció