Rosszul szelelő orrocskák

A náthás időszak viszontagságai, az orr eldugulása a felnőtteket is megviseli. Még rosszabb a helyzet a kisgyermekek esetében, akik még nem is tudnak magukon hatékonyan segíteni.

A gyermek nem kis felnőtt

A felnőttek és a gyermekek szervezete nemcsak méretben különbözik egymástól, hanem a működésében is: bizonyos betegségekre, fertőzésekre másként reagálnak, másféle tünetek jelentkeznek náluk, mint a nagyoknál. A leggyakoribb légúti megbetegedés, a vírusfertőzés okozta nátha kezelésénél is figyelembe kell venni ezeket az eltéréseket, hogy megakadályozhassuk a súlyosabb következményeket. Az egyik ilyen különbség, hogy a gyerekek gyakrabban lesznek náthásak, mint a felnőttek: egy egészséges gyerek is rendszeresen évente hatszor megfertőződik (az esetek kétharmad részében vírus, harmadában pedig baktérium okoz náthás, vagyis fokozott orrváladék képződésével és orrnyálkahártya-duzzanattal járó tüneteket). Bizonyos élethelyzetekben pedig, például új intézménybe menet, bölcsődével, óvodával, iskolával ismerkedve akár havonta is jelentkezhet ez a fertőzés.

Minél fiatalabb a gyerek, annál nehezebben viseli az orrdugulást: a csecsemők különösen bajban vannak, hiszen ők elsősorban az orrukon keresztül vesznek levegőt, de ha az orrlégzésük akadályozva van, akkor sem aludni, sem szopni nem tudnak rendesen. A nagyobbak már tudnak a szájukon keresztül is lélegezni, de ebben az esetben viszont szűretlen és hideg levegő áramlik a tüdejükbe, ami további gondokat okozhat. Nemcsak fertőzés, hanem egy sor más ok is okozhat a gyermekek esetében orrdugulást. Állhat mögötte fejlődési rendellenesség is, például az orr hátsó nyílásának csontos vagy kötőszövetes lezáródása vagy ciszta (ez újszülött korban kiderül). Előfordulhat az is, hogy más eltérés, megnagyobbodott orrmandula vagy orrkagyló, orrsövényferdülés, polip, esetleg trauma okozta eltérés, például hematóma idézi elő a gyermekkori orrdugulást. Többféle gyulladásos betegség, így orrmandula-gyulladás, allergiás nátha, krónikus orrmelléküreg-gyulladás is lehet a kiváltó ok.

Orrdugulás-elhárítás

Bármilyen ok váltja is ki azt, hogy a (fokozottan) termelődő orrváladék nem tud eltávozni, a veszélye ugyanaz. Az orrüregben és a járatokban pangó váladék melegágya a baktériumoknak, így az adott esetben vírus okozta fertőzés bakteriális felülfertőződése következhet be, ami már nemcsak az orr, hanem a melléküregek és a további légutak nyálkahártyáját is érinti, arcüreg-, homloküreg-, középfül- hörgő- és tüdőgyulladást okozva. Nagyon fontos tehát a megfelelő „orr-toalett”: az orrváladék mielőbbi eltávolítása kicsi gyerekeknél orrszívással, nagyobbak esetében pedig megtanítva őket az önálló orrfújásra.

Jó tudni, hogy a hatékony orrfújáshoz nemcsak helyes technika, hanem megfelelő tüdőkapacitás is kell. Ez hat évesnél fiatalabbak esetében még többnyire nem alakul ki, ezért az ilyen korúak esetében továbbra is érdemes használni az orrszívót is, bármilyen ügyesen fújják az orrukat. Az orrszívást megkönnyíti, ha előtte gyermekeknek való orrcseppel, izotóniás sóoldattal cseppentünk az orrba. Ennek a – a kicsik által szívből utált, de nagyon hatékony – műveletnek az eszköze lehet a gumiballonos kézi orrszívó, illetve az elemes, vagy pedig a porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó is. Náthás csecsemők esetében minden szoptatás előtt el kell végezni az orrszívást, egyébként pedig szükség szerinti gyakorisággal, naponta akár többször is. Nem kell félni ettől, hiszen nem ártunk, csakis használunk vele. A kitisztított orrlyukakba ajánlatos orrcseppet cseppenteni, hogy megnyugtassa a nyálkahártyát. Csecsemőknél erre a célra pár csepp anyatej is megfelel.

Tünetszegény szövődmények

Az orrdugulás megszüntetése, az orrváladék eltávolítása azért is olyan fontos a gyermekeknél, mert az esetükben nehezebb megkülönböztetni, hogy egyszerű nátha vagy már kialakult szövődmény, melléküreg-gyulladás okozza-e a fokozott váladéktermelődést. Ezek tünetei ugyanis a felnőttekétől eltérőek, nem járnak lázzal, még hőemelkedéssel sem mindig, és a fájdalom sem jelentkezik. Vagyis, csak a nem múló, tartós orrdugulás, később a köhögés jelzi, hogy a fertőzött, pangó orrváladék már mélyre került az orrmelléküregekben, esetleg hátul a légutakon lecsorogva már az alsóbb légutakat fertőzi. Ezért a makacs, elhúzódó náthás tünetek esetén ajánlatos a gyermekkel felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost.

Amitől óvakodjunk

A szülők mindent bevetnek azért, hogy a náthás, beteg gyerek újra könnyebben tudjon lélegezni, ennek érdekében a hagyományos, házi praktikáknak is számos változatát ismerjük. Van azonban néhány dolog, amit gyermekek esetében nem tanácsos alkalmazni, mert könnyen nagyobb bajt okozhatunk vele. Ilyen például a gőz fölötti inhalálás, amely miatt már nem egy kisgyermek került súlyos forrázásos-égési sérülésekkel kórházba. Nem ajánlhatók a különböző divatos illóolaj-mécsesek sem, nemcsak azért, mert ezek légzéskönnyítő hatékonysága kétséges, hanem mert a gyermekszobában a nyílt láng használata nagyon veszélyes. Nem tanácsos a váladék eltávolítását az orr- és fültisztító pálcikákkal megkísérelni sem, egyrészt, mivel ezek sérülést okozhatnak, másrészt csak beljebb tolják az üregekbe a váladékot.

Hibát követ el az a szülő is, aki – maga is tartva a radikális "orrszívó-porszívó" használatától – enged a gyerek tiltakozásának, és hagyja a váladékot tovább pangani a járatokban. Az orrtisztítás leghatékonyabb módszere (a gyerek korának megfelelő) orrcseppel fellazított váladék orrszívóval való eltávolítása, kár lenne lemondani róla. Felnőttek sokféle légzéskönnyítő szert, gyógynövénykészítményt is alkalmaznak, de jó tudni, hogy kisgyerekeknek nem valók ezek, mert irritációt, ekcémát válthatnak ki. Például a mentolos szerekkel, kenőcsökkel 3-4 éves kor előtt nem tanácsos próbálkozni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +14 °C

Helyenként erőteljes marad a gomolyfelhő-képződés, máshol általában csökken a felhőzet. Felhőszakadással kísért zápor, zivatar egyre kisebb számban alakul ki. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatások a mai napon sem várhatóak.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra